První spatřili kouř valící se z oken domu policisté, kteří také hned z domu vyvedli několik zraněných. Na místě zasahovaly čtyři jednotky hasičů s pomocí výškové techniky. Z domu nakonec zachránili 14 lidí včetně šesti dětí ve věku od jednoho do šesti let. Záchranáři ošetřovali hlavně popáleniny, obyvatelé domu se také nadýchali zplodin z kouře. Deset lidí nakonec skončilo v nemocnici.

Na spoušť, kterou požár způsobil, dlouho nezapomene Renata Šašková, která bydlí přímo nad bytem, kde propukl požár. Blesku řekla, že v neděli po páté odpoledne zrovna chystala večeři. „V tom se z okna pode mnou začaly ozývat salvy a do bytu mi z chodby vnikal hustý černý dým,“ popsala dramatické chvíle dáma bydlící ve čtvrtém patře. Okamžitě zavolala hasiče a začala větrat. „Za chvíli jsem už neviděla z jedné místnosti do druhé,“ popsala dramatické chvíle.

Všechno zničené

Garsonku ve třetím patře, v níž začalo hořet, má podle informací Blesku v nájmu mladá rodina. V neděli se tam podle paní Šaškové odehrávala dětská oslava. „Vypadalo to tak. Sjeli se tam lidé, které jsem v domě nikdy neviděla. Dovedete si asi představit, jak to vypadá, když se do garsonky nacpe hodně lidí,“ vysvětlila.

Požár poničil i její byt, ve kterém žije už 16 let. „Všechno mám zničené. Bude se muset kompletně vymalovat, všechno umýt. Ať sáhnete na cokoliv, máte ruku jako kominík,“ říká.

Podle dalšího z obyvatel nebylo v domě kvůli kouři vidět na krok. „Hasiči nás museli vyvádět v maskách,“ řekl předseda tamního společenství vlastníků Tomáš Formánek. Oprava podle něj bude trvat týdny.

Vzplála v bytě matrace?

Hořet asi začalo od molitanové matrace. Sousedé ji viděli v plamenech vytaženou na chodbě domu, údajně se vznítila od plynového ohřívače vody.

Fotogalerie
87 fotografií

Video
Video se připravuje ...

Velitel pohotovostní motorizované jednotky pražské policie popsal zásah u požáru v Černokostelecké ulici. Zranilo se při něm 14 osob. (11. duben 2021) Václav Burian