Nové muzeum, které se bude jmenovat Libeňské návraty, má podle radnice Prahy 8 za cíl především připomenout slavné rodáky spojené s Libní, jako byli Bohumil Hrabal, Eduard Štorch nebo Arnošt Lustig. Prostory vhodné k vytvoření muzea městská část ve vlastnictví nemá, proto se rozhodla jít jinou cestu a vhodnou nemovitost si pronajmout.

Nakonec padl výběr na nemovitost v Pivovarnické ulici. „Ten dům má nezaměnitelné libeňské genius loci, pro náš záměr je naprosto ideální. Prostor byl využíván jako muslimská modlitebna. Kvůli protestům okolních obyvatel a také kvůli tomu, že byla provozována v rozporu s nájemní smlouvou, mešita skončila. Když se nám nabídka na pronájem této nemovitosti objevila na stole, chtěli jsme ji využít,“ říká radní Prahy 8 Michal Švarc (Patrioti pro Prahu 8).

Radnice si bude prostor pronajímat za 300 tisíc ročně. „Nájem je velmi vstřícný a městskou část dramaticky nezatíží. Navíc se kultury Libni dlouhodobě nedostává, i proto jsme přišli s tímto nápadem,“ dodává Švarc.

Opozice je proti

Postup vedení radnice se ale nelíbí opozici. Především proto, že nápad na zřízení muzea s nimi nikdo nekonzultoval a o záměru se dozvěděli, až když byla podepsaná smlouva o pronájmu nemovitosti.

Myšlenka o zřízení muzea předtím nikde nepadla - ani na komisi, ani na zastupitelstvu, ani v nějakých debatách s občany, nikde.  Radní Švarc prý pronájem nemohl řešit před podpisem smlouvy, protože nabídka byla rychlá, časově omezená apod. Muzeum se nebuduje na pár měsíců do voleb, ale musí to být nějaký dlouhodobý plán, který přežije jedno volební období,“ komentuje situaci opoziční zastupitelka Vlaďka Vojtíšková (8žije).

Kromě chybějící debaty o záměru zřídit muzeum, opozice i část veřejnosti kritizuje zbytečně vynaložené peníze. Zvláště v době, kdy v městské kase příliš peněz nezbývá. „V době, kdy radnice utahuje opasky a tvrdí, že pomalu není ani na vánoční strom a osvětlení, mi přijde trochu zbytečné pronajímat si prostory, zvláště když sama městská část má několik objektů, kde by muzeum mohlo vzniknout,“ napsala na sociální sítě například Věra M.

Pronájem podle radnice vyjde levněji

Radní Švarc ale připomíná, že pronájem zmiňovaných prostor vyjde radnici na mnohem méně peněz, než například rekonstrukce vlastní nemovitosti. „Uvažovali jsme i o variantě Löwitova mlýna, náklady na jeho rekonstrukci však vycházejí v řádu desítek milionů korun, které v současné době městská část nemá a navíc se mlýn nachází stále v zátopovém pásmu Rokytky. Za pronájem dáme 300 tisíc za rok a smlouvu máme na 5 let,“ vysvětluje Švarc.

„Je symbolické, že Libeňské návraty vznikají v roce, kdy si připomínáme 120 let od připojení Libně ku Praze, přesně 20.9.1901. Libeň byla na základě zemského zákona připojena k Praze jako její osmá čtvrť, proto jsme dodnes Praha 8, “ uzavřel starosta Ondřej Gros (ODS).  

Fotogalerie
9 fotografií