Koncem minulého roku byla zahájena další fáze revitalizace a rozšiřování Parku U Čeňku a práce budou pokračovat v letošním roce. Park U Čeňku se nachází v okolí rybníka Maliňák, mezi Černým Mostem a Dolními Počernicemi.  Revitalizace celého území byla započata už v roce 2015, kdy byla upravena oblast na sever od Maliňáku. Na tomto území vznikla například dětská hřiště s prolézačkami, kuželky, venkovní šachovnice nebo dráha na pétanque.

Divoký jih

Na konci roku začaly práce na území jižně od rybníka Maliňák. To bude na rozdíl od hotové severní části víc divoké. Jako první se celé území proťalo novou páteřní stezkou, která vede celým územím směrem od ulice Madarova x Dercsenyiho k dešťové usazovací nádrži v blízkosti ulice Bryksova.

Nová komunikace bude mít mlatový povrch, což znamená, že bude tvořena různě velkými kamínky, které budou po jednotlivých vrstvách zpevněny. Aby bylo celé území dobře prostupné, bude také potřeba zde vybudovat doplňující stavby. Především půjde o kamenný brod, dřevěné molo a mostek přes Svépravický potok.

V loňském roce byly na vybraných upravených plochách vysety pestré směsi kvetoucích rostlin, jako je například kopretina, chrpa, jetel a další. Pokud se vše správně podařilo vysadit, a rostliny se uchytily, už letošní jaro by si návštěvníci parku u Čeňku mohli užívat rozkvetlých luk. Ty budou v letošním roce doplněny o lesní remízky tvořené především duby, lípami, javory, habry, třešněmi, modříny nebo douglaskami. Plochy luk a komunikace budou následně osázeny solitérními stromy a alejemi.

Velký rekreační potenciál

„Smysl těchto prací je jednoduchý. Dáváme do pořádku to, co člověk v minulosti svou činností poškodil. Celé okolí rybníku Martiňák má také obrovský rekreační potenciál, což zejména letos přijde Pražanům vhod,“ říká náměstek primátora pro oblast životního prostředí Petr Hlubuček (STAN).

Rozdílně upravená místa v okolí rybníku Martiňák mají také návštěvníkům umožnit srovnání toho, jak vypadá například zeleň v severní části, která je intenzivně navštěvovaná a také sekaná, oproti divočeji pojatému území na jihu, kde jsou spíše plochy s přírodním charakterem.

Fotogalerie
9 fotografií