Dnes je Rohanský ostrov jedno z nejzanedbanějších území v Praze. V následujících letech by tu ale měl vzniknout jeden z největších parků na území hlavního města, což ocení nejen obyvatelé přilehlého Karlína, ale v plánu je především zlepšit prostupnost území tak, aby si i obyvatelé Palmovky a dolních Holešovic našli cestu do tohoto parku.

I proto je budoucí podoba celého území projednávána nejen s obyvateli okolních městských částí, ale také s podnikateli, kteří na Rohanském ostrově dnes provozují své služby. Díky tomu by mělo vzniknout místo metropolitního významu.

Ostrov jako protipovodňová ochrana

Nově vzniklý park bude součástí i pražských protipovodňových opatření. V plánu je umožnit v případě povodně řece rozlít se, čímž se zpomalí její průtok. K tomu je ale třeba několik zásadních změn v terénu. „Už za první republiky zde došlo k transformaci mělčiny a bylo sem navezeno mnoho zeminy, aby zde mohly vzniknout byty a volnočasová zóna. My nyní chceme vrátit Rohanskému ostrovu jeho původní podobu. Tyto práce pak budou rozděleny do tří etap,“ popsal první fáze revitalizace náměstek primátora pro životní prostředí Petr Hlubuček (STAN).

Rohanský ostrov se dočká revitalizace. Vznikne tu park, škola, byty i kanceláře
Autor: IPR

V první a druhé etapě bude na ostrově takzvaně snížena nivelita, což znamená odtěžení navezené hlíny. To právě umožní řece v případě nutnosti rozlít se do okolí. V druhé fázi by zde měly vzniknout dvě tůně a nové odtokové rameno řeky. Tyto dvě fáze by měly podle Hlubučka zabrat 2,5 – 3 roky a magistrát na ně vyčlenil 55 milionů korun. „V jednání je také dotace z evropských fondů, pokud by se nám podařilo finance získat, věřím, že bychom tuto první část mohli zvládnout i za 2 roky,“ vysvětlil Hlubuček.

Třetí etapa se v současné době doprojektovává. Do ní je zahrnuta rekonstrukce Libeňského mostu a také vznik nového mostu, který nese pracovní název Rohanský most.

Mezinárodní soutěž

O podobě parku se bude rozhodovat na základě mezinárodního výběrového řízení, které bude vypsáno na podzim příštího roku a bude trvat přibližně rok. Již během něj vznikne výsledná Koncepce Rohanského ostrova.

V současné době připravujeme podklady a zadání pro vyhlášení soutěžního dialogu. Proces bude založen na zapojení veřejnosti a místních aktérů. Zároveň chceme území v následujících měsících Pražanům podrobněji představit a s místními debatovat o jejich potřebách a hodnotách místa. Chystáme komentované procházky, workshopy i výstavu,“ říká ředitel IPRu Ondřej Boháč.

Revitalizace pomůže okolním čtvrtím

Revitalizaci území vítají i okolní městské části. I vzdálenější Praha 7. „Pro část našich obyvatel, především z dolních Holešovic to bude nejbližší zelená plocha. V rámci projektu zde také vznikne nový most, který konečně propojí Prahu 7 a 8, které na sebe v současné chvíli hledí pouze přes řeku. Zjednodušit prostupnost celého území je klíčové,“ myslí si místostarostka Prahy 7 Lenka Burgerová (Praha 7 Sobě).

Na nový most se těší i radní Tomáš Hřebík z Prahy 8 (Spojené síly pro Prahu 8). „Nedočkavě teď čekáme na vyjádření magistrátu a Prahy 7, aby se definitivně rozhodlo, kudy most povede. Je to velice důležité pro developery, kteří chtějí v okolí investovat, do té doby nemohou novou výstavbu plánovat,“ uzavřel radní.

Fotogalerie
16 fotografií