Rozruch o silvestrovském večeru vzbudila na Václavském náměstí demonstrace zhruba osmdesáti lidí, ti se začali scházet u sochy svatého Václava kolem sedmé. Protestovali proti vládním nařízením, většina z nich neměla roušky, s sebou si přinesli transparenty a křičí. Policisté, kteří se na nahlášenou demonstraci připravili, situaci monitorovali, po krátké potyčce pak zadrželi 3 osoby. „V Praze museli policisté přistoupit k zajištění několika osob z důvodu neuposlechnutí výzvy. Na Václavském náměstí je cca 80 osob,“ uvedla policejní mluvčí Violeta Siřišťová. 

Krátce po deváté hodině večerní organizátor demonstraci ukončil. Na místě přesto zůstaly asi tři desítky lidí. Policisté je megafonem upozornili na porušení protivládních opatření, po několika minutách se zbytek demonstrantů rozešel. Policie Václavské náměstí po 21:00 ze všech stran uzavřela, vstup na něj hlídali i po půlnoci těžkooděnci, vstup mají povolen pouze osoby, které zde bydlí.

Desítky policistů a záchranářů se pohybovaly i po Staroměstském náměstí. Svým počtem tak krátce po 21:00 a výrazně převyšovali chodce. Ani po půlnoci se na ulici nevynořilo větší množství lidí, bylo ale slyšet práskání petard. Místy se také potvrdily obavy pražských hasičů, kteří měli strach, že lidé v době zákazu vycházení budou pálit pyrotechniku z okna. Na jeden z takových případů po půlnoci upozornil mluvčí pražských hasičů Martin Kavka, jenž na Twitteru sdílel video, kdy je jasně vidět, jak z okna jednoho z bytů ve vyšším patře létají dělobuchy. 

V ulicích pražského centra byl už od odpoledne oproti uplynulým letům nebývalý klid, chyběly davy turistů, kteří každý rok vyráželi právě do matky měst velkolepě oslavit přicházející rok. Letos centrem korzovaly v podvečer malé skupinky lidí, tvořily je zejména dvojice, případně rodiny s dětmi, což byl obrázek pro konec roku v centru ne příliš typický. 

Ani letos nebylo výjimkou, že mnozí dospělí s sebou nesli kelímky s horkými nápoji, případně si u některého ze stánku koupili trdelník či něco jiného na zub. Většina lidí v centru však měla ústa a nos důsledně zakrytá rouškou či jinou pokrývkou a dodržovala rozestupy. Krátké fronty, čítající však jen několik jednotlivců, se občas tvořily před výdejními okénky restauračních zařízení, nabízejících kávu, čaj, případně punč a svařák. Na Staroměstském náměstí takových výdejen je okolo deseti, podobně jako na Václavském náměstí. S 21. hodinou, kdy začal platit zákaz vycházení, se však centrum města takřka úplně vylidnilo.

Pražané slavili v poklidu

Svůj speciální vůz Golem určený mimo jiné pro hromadná neštěstí postavili na Václavském náměstí pražští záchranáři. „Také kolegové z Českého červeného kříže nám tady pomáhají jako pěší hlídka," uvedla mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová. Posádku měla záchranná služba také na Staroměstském náměstí. V centru hlídkovali také policisté a strážníci. 

Video
Video se připravuje ...

Oslavy v centru Prahy jsou zatím poklidné Jan Zázvorka

Na Václavském náměstí byl v podvečer kromě několika policejních aut i klavírista, kterého řada návštěvníků pražského centra dobře zná. Ten si o chování českého národa v době pandemie nemyslí nic hezkého.

Naopak plno bylo v pozdně odpoledních hodinách například ve Stromovce. Tu navštívili rodiče s dětmi, lidé venčící psy nebo sportovci na kolech či běžci. Na bezpečnost a dodržování vládních opatření a městské vyhlášky, zakazující odpalování petard na stanovených místech v Praze, dohlíželo v parku několik strážníků. To, že by lidé vyhlášku porušovali a petardy v parku odpalovali, oslovení strážníci nezaznamenali.

Nejklidnější silvestr

Až na pár výjimek označují složky integrovaného záchranného systému oslavy konce roku 2020 v pražských ulicích za velmi klidné. Například hasiči zaznamenali první případ v souvislosti se silvestrovskými oslavami kolem 18:30, do 01:00 jich evidovali celkem sedmnáct. „Jednalo se o požáry většinou dohořívající zbytky pyrotechniky a křoví. V Řeporyjích jsme zlikvidovali požár dřevěných palet na ploše 10 x 5 metrů,“ uvedl Kavka. První výjezd roku 2021 měla hasičská stanice na Chodově, která vyjížděla čtyři minuty po půlnoci k požáru živého plotu v Plenčíkově ulici. Hasičů sloužilo na Silvestra v hlavním městě přes 200.

Záchranáři během silvestrovského večera vyjeli ke 150 případům, což je podobný počet událostí jako za běžné noční služby. V přímé souvislosti se silvestrovskými oslavami bylo 18 případů, úraz pyrotechnikou zaznamenali záchranáři jen jeden.

Pražská policie od čtvrtečních 18:00 do pátečník 06:00 vyjížděla k 269 oznámením. Bylo to o 50 méně než loni. Nemusela ale během silvestrovských oslav řešit žádné zásadní problémy, nejčastěji se jednalo o pouštění pyrotechniky, rušení nočního klidu nebo zákaz vycházení. Oproti jiným rokům policisté podle policejní mluvčí Violety Siřišťové častěji vyjížděli k hádkám doma, ale třeba také v ubytovnách. Je to podle ní způsobeno protiepidemickými restrikcemi, především zákazem vycházení, který platí mezi 21:00 a 05:00.

Pokuty za porušování opatření

I strážníci hodnotí silvestrovskou noc jako nejklidnější za několik posledních let. Pražští městští policisté zjistili183 porušení krizových opatření. V 17 případech uložili pokuty v celkové výši 8800 korun, 19 porušení oznámili správnímu orgánu, zbytek jich řešili domluvou. Několik pokut udělili také za porušení vyhlášky o zákazu používání pyrotechniky na vybraných místech. Operátoři tísňové linky přijali enormní počet dotazů ohledně pyrotechniky. Lidé se ptali hlavně na to, kde mohou pyrotechniku použít. 

Pražští hasiči zažili mimořádně klidný Silvestr:  

Video
Video se připravuje ...

Pražští hasiči zažili nejklidnější Silvestr za posledních 10 let. Hasiči Praha

Fotogalerie
89 fotografií