Stavba mostu začala letos na jaře a tvoří ho tři prefabrikované části z předpjatého betonu. Desky, které váží 35 tun sem přijely přes celou republiku z Tovačova nedaleko Olomouce. „Podmínky, byť se to na první pohled nezdá, nebyly jednoduché,“ řekl místostarosta Prahy 14 Petr Hukal (za Piráty). Most je dlouhý 19 metrů a široký 6,65 metru. Z celkové částky 20,8 milionů korun dostala radnice 18 milionů dotaci od magistrátu. Zbylé peníze vydala ze svého rozpočtu.

Hukal poznamenal také to, že se jedná o jeden ze dvou mostů, které spravuje Praha 14. Druhý je nedaleko v ulici Lednická a i ten podle místostarosty bude v následujících letech potřebovat údržbu.

Důležitý není jen pro místní

Most není jen důležitým propojením pro místní jako důležitá spojnice starých Kyjí s novými, ale má i význam například pro cyklisty.Na první pohled je to malý mostek, ale je velmi důležitý nejenom pro oblast Kyjí, ale pro celé město, vede přes něj totiž páteřní cyklotrasa A 25,“ poznamenal Hukal. Cyklisté po této trase mohou dojet z centra Prahy až do Újezdu nad Lesy na okraji Prahy.

Konec obav z povodní

Kromě stavby mostu se rozšířilo koryto říčky v délce asi 500 metrů, zpevnilo se kameny a vznikly takzvané suché poldry. To jsou místa, kam se může při povodni voda rozlít a neohrozí přilehlé domy. „Dává nám to větší jistotu, že povodně, které tady probíhaly v minulých letech už se nebudou opakovat,“ dodal místostarosta Hukal.

Otevření nového mostu se zúčastnil také náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN), který ocenil odvahu městské části pustit se do stavby nového mostu. Upozornil také na to, že Prahou protéká 30 kilometrů Rokytky a například v Praze 8 nebo 9 ještě zbývá hodně práce na revitalizaci toku, aby se říčka dostala do co nejvíce přirozené podoby. Náměstek dále poznamenal, že v minulosti se spíše koryta narovnávala a břehy se zpevňovaly betonem. „Časem se ale zjistilo, že to není dobře a že vodu je potřeba zadržet a ne odvést z krajiny,“ dodal.

Fotogalerie
13 fotografií