„Provoz v celém kraji silně omezuje husté sněžení. Největší problémy evidujeme na Štěchovicku, v okolí Jílového u Prahy, na Černošicku a u Mníšku pod Brdy,“ upozornil Regionální organizátor Pražské integrované dopravy.  Provoz na lince 630 mezi Berounem a Kladnem je přerušen, stejně tak autobusy z Jílového do Prahy. Ostatní spoje hlásí zpoždění.

V terénu jsou všechny sypače, výraznější problémy zatím nejsou hlášeny, uvedl ráno pracovník dispečinku krajské správy a údržby silnic. „Začalo sněžit a fronta šla na sever. Postupně vyjely všechny sypače,“ uvedl dispečer.

Cestáři ve středních Čechách mají střediska v Kladně, Benešově, Kutné Hoře a Mnichově Hradišti. Podle dispečera ráno cestáři vyjížděli na silnice v celém kraji, nejpříznivější situace byla u Mnichova Hradiště.

Do pražských ulic vyjely sypače

Sněžení bylo ráno hlášeno například i na Pražském okruhu nebo dálnicích D1 a D11. Řidiči by tam měli počítat s horší viditelností. Do terénu v Praze vyjela podle mluvčí Technické správy komunikací Barbory Liškové veškerá technika, což je 73 sypačů a 51 kusů menší techniky. „Vozovky prvního pořadí jsou nyní po chemickém ošetření pouze mokré a sjízdné bez problémů. Na vozovkách nižšího pořadí práce probíhají, v některých místech je stále malá vrstva rozjetého sněhu a jsou s opatrností sjízdné,“ uvedla po 09:15 Lišková.

Silnice a chodníky jsou uklízeny v několika tzv. pořadích. V prvním vyjedou sypače a pluhy na nejdůležitější komunikace a chodníky, zejména v okolí úřadů, nemocnic, škol či nádraží a stanic metra. Uklizeny musí být do dvou hodin od výjezdu. V druhém pořadí silničáři uklízí zbývající komunikace druhé třídy a ve třetím pořadí ty zbylé.

V případě chodníků se silničáři v první řadě zaměřují na přístupové cesty ke školám, zdravotnickým a sociálním zařízením či budovám úřadů. Sníh odklízí také ze zastávek MHD, cest ke stanicím metra či vlakovým a autobusovým nádražím.

Nejde o první výjezd v této zimní sezoně. „V listopadu byl dvakrát proveden preventivní posyp na komunikacích prvního pořadí, a to vždy v nočních hodinách,“ dodala mluvčí.

Sledujte radar Blesku!

Video
Video se připravuje ...

Sníh v Praze, rok 2019. David Malík

Fotogalerie
43 fotografií