S hlubokou lítostí jsem přijal zprávu, že dnes nad ránem skonal někdejší ředitel Zoo Praha RNDr. Bohumil Král, CSc. Naši zoologickou zahradu vedl v letech 1990 až 1997,“ oznámil Bobek a dodal, že to bylo právě za Králova vedení, kdy se pražská zoologická zahrada v Troji zapojila do mezinárodní spolupráce a podílela se na založení Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA).

V době, kdy Král zoo šéfoval, také vznikla myšlenka vybudovat Indonéskou džungli, byl také dlouholetým prezidentem Unie českých a slovenských zoologických zahrad (UCSZOO). „Sbohem, Bohouši... Budiž Ti země lehká!“ dodal Bobek a přiložil fotografii z roku 2011, která Krále zachycuje.

„Měl jsem čest ho poznat. Super chlap a velký šprýmař. Tak vše nej v té nebeské zoo, Bohouši,“ vzkázal zesnulému zoologovi jeden z jeho známých.

Truchlí i brněnská zoo, kde Král dlouhá léta pracoval, ještě letos konkrétně v tamním útvaru zahraniční spolupráce. „Přejeme hodně sil rodině a aspoň tímto děkujeme za všechno, co pro obě instituce udělal. A bylo toho opravdu dost, nesmazatelně se zapsal do historie a vývoje zoologických zahrad v ČR. Nesmírně si vážíme toho, že jsme mohli být jeho kolegové. Čest jeho památce!“ uvedla Zoo Brno v tiskové zprávě.

Stáže a expedice

Bohumil Král absolvoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy a hned poté se stal vědeckým pracovníkem na Akademii věd v Brně. Tam se zabýval studiem chromozomů obratlovců jako taxonomicko-evolučního znaku. Často také jezdil na stáže do zahraničí, byl například v tehdejš Spolkové republice Německo, Jugoslávii či Polsku, dlouhodobě pracoval i na Kubě, na Sibiři a na Dálném východě a zúčastnil se vědeckých expedic do střední Asie a na Pamír, uvedla Zoo Brno.

V roce 1987 začal v brněnské zoo pracovat jako zoolog a o dva roky později nasoupil do téže funkce v Zoo Praha. O rok později se stal jejím „prvním mužem“. Jeho oblíbeným oborem byla podle Zoo Praha herpetologie, tedy nauka o plazech a obojživelnících, za svůj život navštívil Král zhruba čtyři stovky zoologických zahrad po celém světě.

Video
Video se připravuje ...

Milionové ztráty Zoo Praha: Bobek o nulové podpoře státu, chaosu vlády i medvědí porodnici Blesk

Fotogalerie
37 fotografií