V dobách dávno minulých bylo naprosto běžné, že lidé umírali doma obklopeni svými blízkými. Od toho se také odvíjely různé zvyky a pověry. Když ve stavení někdo zemřel, naši předci většinou otevírali okna a otáčeli nádoby dnem vzhůru. Vše z prostého důvodu, aby umožnili duši zemřelého snadnější cestu do nebe. Báli se totiž, že by se v nádobách duše mohla schovat a přivolat tak na rodinu neštěstí.

Studené mléko a vydlabaná řepa

Přelom října a listopadu je už po tisíce let časem, kdy se prolíná svět živých se světem zemřelých. A právě v tento den mohly duše, trpící za své hříchy v očistci, vstoupit mezi živé, aby si od svých útrap odpočaly. Pozůstalí jim měli u hrobů naplnit lampy místo oleje máslem, aby si duše potřely spáleniny. Pozůstalí se také měli potírat studeným mlékem, případně ho pít. Tím se údajně také měly duše příbuzných v očistci ochladit.

V tyto dny se také naši předci chránili před zlými duchy pomocí rozsvícených lampiček. Dávno před tím, než vydlabané a rozsvícené dýně proslavil americký svátek Halloween, Češi dlabali a rozsvěceli cukrovou nebo krmnou řepu, popřípadě různé jiné tykve.

Na Dušičky se hřbitovy zaplní i dnes

Tyto tradice se do současnosti už příliš nedochovaly. Ve městech je dokonce běžné, že proběhne poslední rozloučení se zemřelým bez jakéhokoli obřadu. Nicméně v období Dušiček se hřbitovy zaplní lidmi. Uklízejí se hroby, nosí se svíčky, květiny i věnce a vzpomíná se na příbuzné, kteří mezi námi už nejsou.

Stejně tak tomu bylo i na pražských Malvazinkách. V pondělí 2. listopadu kolem poledne bylo před hřbitovem značně rušno. Objevilo se tu i několik stánků, které prodávaly svíčky a věnce a lidé proudili dovnitř i ven, ale v rozestupech a rouškách. K tomu ostatně vyzvala i samotná Správa pražských hřbitovů (SPH).

„Prosíme návštěvníky hřbitovů, aby pro návštěvy hřbitova a úpravu hrobů zvolili nejbližší pracovní dny a ideálně pak dopolední a časné odpolední hodiny. Cílem je to, aby se návštěvnost rozložila a snížilo se tak riziko nákazy," uvedla mluvčí SPH Oldřiška Dvořáčková.

Každý vzpomíná jinak

A i když se u vchodu zdál hřbitov přeplněný, postupně se lidé rozprostřeli a k žádným návalům nedocházelo. „Udělalo se teď přes poledne hezky, tak jsem vyrazila zapálit svíčku manželovi a kamarádce. Té teda jen na rozptylovou louku. Doufala jsem, že tu nebude dopoledne moc lidí a je to celkem snesitelné. Zažila jsem tady lidí mnohem více, zvlášť když sem člověk přijde o víkendu nebo později odpoledne. Takhle mám i možnost v klidu zavzpomínat,“ řekla Blesku paní Markéta Nekulová.

Na Malvazinkách našel místo posledního odpočinku i všemi milovaný Mistr Karel Gott, který zemřel loni 1. října. Jeho hrobka v zadní části hřbitova byla pokrytá věnci a svíčkami. Lidé, kteří procházeli kolem, se často zastavili, aby Mistrovi věnovali tichou vzpomínku, jiní přinesli i svíčku nebo věneček.

Lidé zapalují svíčky i u hrobu Mistra
Autor: Veronika Foltová

Někteří lidé jen zapálí svíčku a v tichém zamyšlení vzpomenou na své blízké. Jiní vzpomínají okázaleji jako rodina Demeterova. „Vždycky sem za tátou chodíme celá rodina. Těm, kdo nemůžou, aspoň voláme přes facetime, abychom tu byli všichni společně,“ řekl Blesku nejstarší syn Roman. „Taky tátovi pustíme jeho oblíbenou písničku a dáme si panáka na jeho památku,“ dodal.

Dušičky na Malvazinkách probíhaly poklidně. Lidé dodržovali rozestupy a nosili roušky.
Autor: Veronika Foltová

Hřbitovy budou otevřené do 5 odpoledne

Hřbitovy ve správě příspěvkové organizace hlavního města budou do 2. listopadu otevřeny od 08:00 do 18:00, od 3. listopadu do 28. února 2021 bude otevírací doba o hodinu kratší. Celkem 32 pohřebišť v hlavním městě, které SPH spravuje, bude v uvedeném termínu možné navštívit do 17:00. Jejich delší otevírací doba podle mluvčí SPH není možná, protože hřbitovy nejsou osvětlené. „Po setmění tak hrozí návštěvníkům nebezpečí úrazů,” uzavřela Dvořáčková.

Fotogalerie
33 fotografií