Vyjmenovat všechny významné osobnosti, které poslední místo svého odpočinku našli právě na Olšanských hřbitovech, by vydalo na několik stránek textu. Leží tu mimo jiné Karel Jaromír Erben, Viktor Dyk, Karel Havlíček Borovský, Jan Palach nebo Ivan Hlinka. Mezi těmito významnými jmény je ale jeden hrob dvou malých sester, kterým legenda omylem přiřkla nepravá jména.

Přes 200 let staré neštěstí

Na náhrobku jsou do kamene vytesané postavičky dvou malých sester, kterým měl přejet nohy kočár. Na následky zranění sestry na místě podlehly. „Tato nešťastná událost se stala v roce 1806 na pražském Žižkově. Dvě malé holčičky si hrály u jedné z žižkovských usedlostí, když se k nim blížil povoz. Tehdy nebyly ulice dlážděné a nějaký ten povoz se zde objevil tak jednou za půl dne. Bohužel holčičky se připletly povozu pod kola a ten jim rozdrtil nohy. Dvě malé sestřičky na místě zraněním podlehly,“ popisuje ve své knize Pražské hřbitovy, Olšanské hřbitovy I. & II, žižkovský farář Miloš Szabo.

Žižkovská legenda

Na tuto tragédii vzpomíná náhrobek, na kterém jsou vyobrazená dvě malá děvčata, kterým chybí nohy. „Tenhle náhrobek je dnes už v podstatě součástí jedné z městských legend, které se váží tady k Žižkovu a k Olšanským hřbitovům. Údajně by to měly být sestry Klenkovy, kterým povoz přejel nohy a ony jako malé děti zemřely,“ vysvětlila pro Blesk.cz Oldřiška Dvořáčková, tisková mluvčí Správy pražských hřbitovů.

Jenomže náhrobní deska sester Klenkových je od nepaměti umístěna za obvodovou zdí Olšanských hřbitovů a s neznámými malými sestřičkami, kterým povoz přejel nohy, nemá pranic společného. Na desce samotné totiž stojí „Zde v Pánu odpočívá panna Antonia Klenková, která se ve věku 28 let odebrala na věčnost 6. března 1805 a též zde v Pánu odpočívá paní Františka De Pauli Ziskowa z Nového Města Pražského, která ve stáří 26 let zesnula 8. ledna 1806.“ Pamětní deska tedy zřejmě opravdu vzpomíná na sestry Klenkovy, ale určitě to nebyly zmiňované malé holčičky.
Na náhrobku jsou vytesány dvě malé postavičky sester, které při tragické nehodě přišly o nohy, na což následně zemřely.
Autor: správa pražských hřbitovů

Legenda hrob ochránila

„Jejich smutný příběh se stal velmi známým už v 19. století. I proto se zřejmě náhrobek nezničil, když se rušil původní Olšanský hřbitov I. Jiné náhrobky daleko významnějších osobností už takové štěstí neměly. Náhrobek byl tehdy přenesen na své současné místo. Je až k nevíře, že je tento náhrobek neustále obložen květinami, jen škoda, že jejich pravá jména se už asi nikdy nedozvíme,“ říká Dvořáčková. Náhrobek si v rámci akce adopce hrobů přisvojila sama městská část Praha 3, která se o něj náležitě stará.

Fotogalerie
27 fotografií