Zdá se to trochu bizarní, ale realitní kanceláře mají ve svých nabídkách místa posledního odpočinku vcelku běžně. A to nejen takto luxusní hrobky, ale i klasická hrobová místa nebo urnové hroby. Že se ale dostane do nabídky podobně stará krypta, která je navíc kulturní památkou, je podle makléřky, která má prodej na starosti, vcelku rarita.

Ostatky z hrobky byly převezeny

Ostatky generála von Bruny v hrobce už dávno nejsou, proto prodeji v zásadě nic nebrání. „Ostatky uložené v této konkrétní hrobce byly exhumovány na objednávku nájemce již v roce 1972, dále v roce 2009, kdy ostatky rodina převezla na nám neznámý hřbitov, a naposled pak v roce 2010. Tyto zbývající ostatky pak byly na pokyn nájemce a v souladu se zákonem řádně a pietně uloženy do společného pohřebiště na V. Olšanském hřbitově, mezi nimi i ostatky Josefa Rittera von Bruny, generála dělostřelectva,“ řekla Blesku tisková mluvčí Správy pražských hřbitovů (SPH) Oldřiška Dvořáčková. 

Cena odpovídá

Hrobka byla nedávno zrekonstruována, a to jak její interiér, tak i exteriér včetně střechy. „Její dominantou je jasanový oltář, na kterém je vyobrazen anděl smrt. Po jeho rozebrání lze vstoupit do hrobové části,“ popisuje netradiční nemovitost makléřka Michaela Ečerová.

Že je cena přiměřená, se shodují jak makléřka, tak tisková mluvčí. „Cena odpovídá nákladům na renovaci kaplových hrobek a toho jsou si vědomi jak prodávající, tak i kupující, zejména pak ti, kteří mají zkušenosti s péčí o památkově chráněné a cenné stavby,“ říká Dvořáčková.

Hrobka je kulturní památkou

Tak jako u jiných kulturních památek, i u hrobky po generálovi bude muset budoucí vlastník každé úpravy konzultovat s oborem památkové péče Magistrátu hlavního města Prahy. „Pokud bude chtít vlastník jakékoli úpravy, musí nám nejprve předložit stanovisko odboru památkové péče MHMP a postupovat v souladu s ním. Teprve poté je zahájen proces schvalování stavebního povolení pro veškeré úpravy. Bez něj nesmí být jakékoli práce zahájeny,“ vysvětlila Dvořáčková.

Vlastník se o hrobku také musí náležitě starat, ale to by měl podle zákona každý, kdo vlastní jakýkoli hrob. „Nechat chátrat hrobové zařízení nesmí na hřbitovech žádný vlastník, je to stanoveno i v řádu pohřebišť. Pokud dojde k tomu, že hrobové zařízení svým stavem ohrožuje své okolí, jsme povinni odstranit havarijní stav a tyto náklady pak vymáhat na vlastníkovi. Bohužel se ale jedná jen o havarijní stav, nelze z našeho rozpočtu renovovat náhrobky, a to včetně kaplových hrobek, tam, kde tyto stavby nejsou v majetku města,“ dodává mluvčí.

Fotogalerie
33 fotografií