Jak může pouhá směna dvou ledvin zachránit tolik životů? Princip je jednoduchý. „Dárce z páru A daruje ledvinu příjemci z páru B. Dárce z páru B pak zase dalšímu příjemci z další dvojice C. To vše probíhá, dokud se nedojde k poslední možné kombinaci. Důležité je na tom zejména to, že se pacienti dočkají transplantace kompatibilní ledviny brzy a mají naději na lepší život,“ vysvětluje přednosta transplantcentra a kliniky neurologie Ondřej Viklický.

Největší problém je, že aby se našel vhodný dárce, musí se do programu zapojit mnoho lidí. „Více než polovina párů (dárce a příjemce, pozn red.), které k nám do IKEMu přijdou kvůli transplantaci, jsou mezi sebou nekompatibilní, to znamená, že tělo by darovanou ledvinu nepřijalo. Většinou se tak děje kvůli rozdílné krevní skupině,“ vysvětluje Ondřej Viklický.

Mezinárodní spolupráce

I proto se IKEM rozhodl neomezovat se jen na Českou republiku ale propojit dárce i ze zahraničí. „Jako první jsme začali spolupracovat s Rakouskem, potom se nám podařilo navázat spolupráci i s Izraelem. Troufám si tvrdit, že jsme první na světě, kdo dělá takovéhle mezinárodní transplantace od živých dárců,“ řekl Viklický.

Video
Video se připravuje ...

Mezinárodní transplantace ledvin má svoje přísné postupy IKEM

„Kvůli velké vzdálenosti a časovému posunu jsme museli přizpůsobit i pravidla. Respektive jsme většinu běžně zavedených pravidel museli zrušit. Včetně toho, že se operuje dárce a příjemce naráz (toto pravidlo bylo zavedeno hlavně kvůli tomu, aby si to jeden z dvojice nerozmyslel, pozn red.). To by nebylo v našem případě vůbec možné. V Izraeli začali operovat, a když s ledvinou nasedali do letadla, začínali jsme operovat my v IKEMu. Logisticky je to velice náročné a nesmí se stát žádná chyba, ale pro pacienta je to naopak velká výhoda. Ledvinu dostane ve velmi krátké době,“ popsal složitosti přednosta.

Speciální program z ČVUT

Aby mohly obě strany průběžně sledovat vhodné dárce, musel být vytvořen speciální program, do kterého se jednotliví dárci a příjemci nahrají se všemi potřebnými informacemi a program sám pak vybere nejvíce kompatibilní dvojice. Na programu spolupracovali lékařis i IKEM s vědci s ČVUT, kteří ho naprogramovali.

Naděje i do budoucna

Spolupráce mezi oběma zeměmi započala v srpnu loňského roku, kdy také bylo podopsáno memorandum o mezinárodním přeshraničním výměnném programu mezi IKEMem a izraelským Národním transplantačním centrem. „Bylo to vůbec poprvé v historii Izraele, kdy se taková dohoda implementovala. Pak proběhla první výměna, nyní druhá a uvažuje se o další. Je vidět, že se nejedná o krátkodobou spolupráci, ale vznikl nám dobře fungující program, díky kterému zachraňujeme lidské životy,“ uzavírá velvyslanec Státu Izrael JE Daniel Meron.

Fotogalerie
57 fotografií