Areál nemocnice vznikal už za Rakouska-Uherska a jeho výstavba pokračovala převážně ve 30. letech 20. století. Poslední budova se tu postavila v roce 1976 a od té doby se tu prakticky nic nezměnilo. „Je skoro až neuvěřitelné, že v areálu, který nabízí špičkovou medicínu, se stavělo naposledy v roce 1976. Podle toho některé ty budovy také vypadají. Třeba pavilón, kde se nachází ORL je v havarijním stavu a část jsme museli dokonce uzavřít, protože ji statik prohlásil za nebezpečnou,“ řekl na úvod ředitel VFN David Feltl.

Pavilon ORL půjde k zemi

Modernizace celého areálu bude rozdělena do několika etap. „V rámci první etapy půjde o demolici současného pavilonu, kde se nachází ORL. Ten bude nahrazen pavilonem zcela novým. Tuto část už máme detailně prodiskutovanou, máme schválené finance a teď se akorát čeká, až bude celý plán zaregistrován. Stavět bychom chtěli začít do dvou let,“ řekl Feltl.

Do nové budovy, jejíž stavba má podle odhadů vyjít na 1,5 miliardy korun, se vrátí ORL a další oddělení. „Bude tu biochemie, dále sem přestěhujeme Fakultní transfúzní oddělení ze Zbraslavi a rovněž interní urgentní příjem,“ přiblížil záměr ředitel VFN. Na novou budovu bude vypsána architektonická soutěž, která by kromě budovy samotné měla řešit i její okolí a počítat s další výstavbou.

Výstavba bude pokračovat i v dalších letech

V dalších letech se plánuje postavit ještě jedna budova. U té se počítá s investicí kolem 2 miliard. „Přesunout bychom sem chtěli z logistických i komfortních důvodů například neurologii z Kateřinské ulice, urologii z ulice Ke Karlovu, interní oddělení ze Strahova nebo Dětský areál Karlov. Budovy, které nyní využíváme, bychom pak navrátili státu,“ řekl Felt.

Adiktologie v novém

Rekonstrukce se dočká také Klinika adiktologie v areálu U Apolináře. „Do tří let zde vybudujeme dětské detoxikační centrum pro akutní léčbu dětí a mladistvých se závislostí na psychotropních látkách. Podkroví budovy pak poskytne stacionář pro dospělé pacienty,“ naznačil plány ředitel.

„Generální rekonstrukcí projde i Psychiatrická klinika a miliardu spolkne plánovaná modernizace Gynekologicko-porodnické kliniky. V prostorách porodnice U Apolináře vnikne centrum porodní asistence a nové neonatologie se specializovanou péčí o předčasně narozené děti,“ dodal Felt.

Den architektury

Ředitel také připomněl, že se nemocnice bude účastnit festivalu Den architektury, který proběhne na začátku října. Návštěvníkům tak bude zpřístupněna například unikátní kotelna, kterou navrhl architekt Karel Prager nebo zahrada U Apolináře, která je běžně pro veřejnost také uzavřena a slouží pouze pro pacienty adiktologie.

Fotogalerie
16 fotografií