Na začátku března, s vyhlášením nouzového stavu kvůli pandemii koronaviru se zavřely všechny školy. Děti si až na konci června došly vyzvednout vysvědčení a 1. září se znovu vrátily do školních lavic. První školní den je vždy trochu stres, natož pak pro malé prvňáky, kteří jsou nejen vyděšeni z nového prostředí, ale také z toho, jestli se vlastně budou učit s rouškami nebo bez.

Bez roušek, ale se zvýšenou hygienou

„U nás ve škole zatím žádná zvláštní opatření zavedená nemáme, samozřejmě je na rodičích, potažmo dětech, jestli budou chtít do školy nosit roušku, ale nařízené to nemáme. V každé třídě i na toaletách máme dostatek desinfekce a v případě potřeby jsme pořídili i teploměry, jinak vše probíhá normálně, dokonce ani prvňáčci nepřišli o svůj ceremoniál pasování na školáka“ řekl Pavel Sommer, ředitel ZŠ Jiřího z Poděbrad.

Do školy mohli i rodiče

Prvňáčci měli sraz před školou až po osmé hodině, aby se zabránilo zbytečnému shromažďování velkého počtu žáků. Před školou si každého prvňáka vzal na starosti jeden deváťák a odvedl ho do školní jídelny k paní učitelce, která malého prvňáčka pasovala do role plnohodnotného žáka. „Jsem ráda, že my rodiče můžeme být první školní den s našimi dětmi. Vím, že ne na všech školách je to možné. Mrzelo by mě, kdybych u toho nemohla být,“ řekla maminka malé Emmy, Kateřina.

Hlavně se z toho nezbláznit

Nálada je dobrá i mezi kantory. „Člověk se tím nesmí nechat semlít. To bychom se z toho za chvíli zbláznili všichni. Pan ředitel nám před začátkem školního roku zdůraznil, abychom za žádných okolností nechodili do práce, když nám není dobře. Možná se to zdá jako samozřejmost, ale z vlastní dlouholeté zkušenosti vím, že někteří kolegové chodili učit i s horečkami, jen aby neměli absenci. Pro mě naprosto nepochopitelné hazardování jak se zdravím dotyčného, tak především se zdravím dětí,“ řekla Blesku paní učitelka Irena, která bude letos třídní 6. ročníku.

Pokud by někteří žáci byli nuceni zůstat například v karanténě, škola podle ředitele plánuje vyučovací hodiny vysílat online. „Pokud se škola úplně nezavře, rádi bychom tuto formu vzdělání žákům poskytli,“ řekl ředitel.

Vyvětrané učebnice

A tak zatím jedinou změnou je nový způsob rozdávání učebnic. Zatímco běžně se vždy na konci roku učebnice zároveň odevzdávaly i fasovali, letos to bylo jinak. „Nechtěli jsme na konci roku, aby šly učebnice hned z ruky do ruky. Proto je žáci jen odevzdali a celé prázdniny zůstaly ve větraných třídách. Nové učebnice tak žáci dostanou až teď na začátku školního roku,“ vysvětlil ředitel.

Stres na Štrossu?

Zatímco na Jiřáku vše proběhlo celkem v poklidu, v ZŠ na Strossmayerově náměstí to s poklidnou idylkou mělo společného jen máloco. Předposlední srpnový den se ředitel školy dozvěděl, že jeden z jeho zaměstnanců má pozitivní test.

„V neděli 30. 8. v podvečer jsme obdrželi informaci z Hygienické stanice pro Prahu 7 o pozitivním testu na COVID-19 jednoho z našich zaměstnanců. V důsledku tohoto byla prozatím 9 dalším zaměstnancům školy nařízena preventivní 14 denní karanténa a PCR test,“ stojí na stránkách školy.

A z tohoto důvodu jsou ve škole roušky povinné a to ve všech prostorách, děti zůstávají ve svých třídách, nepřesouvají se a ani rodiče nemohou dál než do vestibulu školy.

„Museli jsme zavést tato přísná opatření. Nechceme, abychom museli školu nakonec zavřít. Každé dítě musí mít minimálně dvě roušky na výměnu a pytlík, do kterého použitou roušku odloží. I do školní jídelny budou chodit po skupinách, aby se tam zároveň nesešlo větší množství dětí. Chápeme, že někteří rodiče za těchto okolností nechtějí svoje dítě do školy poslat, takže prvních 14 dní budeme absenci omlouvat,“ řekl František Rada, ředitel školy.

Magistrát nachystal pro prvňáky roušky

Hlavní město se na konci srpna ocitlo na takzvaném semaforu v oranžovém stupni, podle toho dostali také ředitelé škol doporučení, jak se situací naložit. Školy, kde je zřizovatelem hlavní město, dokonce pro své prvňáky dostaly speciální balíčky nejen s pastelkami a štětci, ale nechyběla ani rouška.

„Letošní rok je nejen pro prvňáčky opravdu výjimečný. Nechceme nic podcenit, proto se na nástup školáků řádně připravujeme. Kromě hygienických balíčků, které dostanou, jsme posílili i hlídky městské policie v blízkosti škol a na frekventovaných přechodech, aby si řidiči opět zvykli na vyšší koncentraci malých dětí v ulicích,“ řekl náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast bezpečnosti Petr Hlubuček

Fotogalerie
16 fotografií