Pro návštěvníky bude připravená také velká přírodovědecká záhada. Na výstavě bude totiž i dvojice žab stejného druhu, které se výrazně liší svým zbarvením podle lokality, v níž žijí. „Je to jedna z věcí, které dodnes vědci nedokázali zcela vysvětlit,“ uvedl spoluautor výstavy Jan Thuma.

„Pralesničky lidi odjakživa fascinovaly svou barevností, velikostí i množstvím jedu v tak malém těle. Indiáni je používali a lokálně ještě používají k výrobě otrávených šípů,“ popsal kurátor obojživelníků a plazů Petr Velenský. Zahrada představí i druhy žab, které byly objeveny teprve nedávno a jejichž výskyt je omezen jen na malá území Peru, Kolumbie či Brazílie. K vidění budou i takzvaní imitátoři, neboli pralesničky, které napodobují jiné, jedovatější druhy.

Žlutá, smrtící žába

Pomyslným zlatým hřebem je pak pralesnička strašná pocházející z Kolumbie, která je nejjedovatější žábou na světě. Průměrně má žlutá žába jeden miligram jedu, což je takové množství, jež by dokázalo zabít až dvacet lidí. Její kůže je nasycena alkaloidním jedem, který zabraňuje nervům v přenášení impulsů. Svaly tak zůstávají neaktivní, což mnohdy vede k selhání srdce.

Výstava začne ve 13:30, součástí bude program pro děti, jako jsou výtvarné dílny či vzdělávací stanoviště, odpoledne se také uskuteční čtyři komentované prohlídky. Každou neděli po dobu trvání výstavy chystá zahrada tematický workshop.