Onen anonymní strážník, který kritizoval postup lékařů a hygieniků při hledání pomoci pro syna nakaženého koronavirem veřejně na webovýh stránkách a dalších kanálech pražské městské policie, má být samotný ředitel Městské policie Praha Eduard Šuster. Alespoň to tvrdí odbory.

Šéf odborů pražských strážníků Richard Krbek v rozhovoru pro DVTV uvedl, že odbory jsou si téměř stoprocentně jisté, že Eduard Šuster je tím strážníkem, který sepsal kritický článek. „Veškeré incidicie směřují k tomu, že to tak je,” uvedl Krbek.

Papaláštví!

Krbek dále v DVTV prozradil, proč se odborům nelíbí jednání ředitele Šustera. „To, že to bylo uveřejněno na webu městské policie, mi přijde, že se vracíme před rok 1989, je to takové papalášství, někdo má moc a může si dělat co chce a může bránit vlastní rodinu na webu městké policie, který je určen pro výkom městské policie,“ řekl Richard Krbek.

Je to On?

DVTV se také obrátilo přímo na šéfa městské policie Šustera, aby se vyjádřil k tomu, zda je anonymním strážníkem, který veřejně kritizoval práci lékařů a hygieny, či nikoliv. Reagoval na to následovně: „Rodina byla a stále ještě je, a to i přes četné útoky, připravena svou identitu zveřejnit. Dokud se tak však sama nerozhone, je to věc, která podléhá minimálně ochraně osobních údajů a proto nelze váš dotaz jakkoliv komentovat. Rodina ještě dnes vydá vyjáření jako reakci na dnešní vyjádření hlavní hygieničky, které bohužel opět obsahují řadu zjevně nepravdivých informací.“ 

Co se stalo?

Pražská městská policie zveřejnila na svém webu svědectví strážníka, v němž popisuje problémy při hledání pomoci u lékařů a hygieniků pro syna, co se nakazil v červenci koronavirem v pražském klubu. Hlavní hygienička Jarmila Rážová požádala, aby krajská hygienická stanice věc vyšetřila.

Strážník uvedl, že jeho syn navštívil klub 11. července. Následně se u něj prý projevily příznaky koronaviru, praktický lékař a lékař na ORL mu ale diagnostikovali chřipku. Po informacích v médiích o šíření nákazy ve spojitosti s daným klubem Techtle Mechtle, chtěl strážník nechat syna a zbytek rodiny otestovat. Žádanku ale dostal jen pro syna. Lékař prý k tomu řekl, že výsledky synova testu budou známé o dva dny později, ostatní členové domácnosti mohou být testováni až další dva dny poté.

Mladík se nechal testovat v soukromé laboratoři, výsledky získané po několika hodinách byly pozitivní. Strážník uvedl, že i zbytek rodiny si testy zajistil a platil sám. S výsledky kontaktovali hygienickou stanici.

„Paní z hygienické stanice s ledovým klidem odvětila, že už je přece pátek 15:30, že má po pracovní době, že to bude řešit až v pondělí 27. 7. a všechny naše kontakty (čili potenciálně ohrožené osoby) si máme obvolat sami," uvedl zaměstnanec pražské městské policie.

Chyba lékařů?

„Praktický lékař i lékař ORL měli ihned indikovat dotyčného k testu na covid-19 a na základě výsledku testu, pokud vyšel pozitivní, měla krajská hygienická stanice začít epidemiologické šetření a indikovat nejbližší kontakty, tedy rodinu," konstatovala mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Středočeští hygienici ale tvrdí, že případ nelze prošetřit, dokud rodina nevystoupí z anonymity. „Nemůžeme v tuto chvíli adekvátně reagovat, neboť rámcové indicie tam uvedené nám neposkytují dostatek informací k tomu, abychom okolnosti příběhu propojili s postupem konkrétního epidemiologa," uvedl Tomáš Vodný zastupující ředitele středočeské hygieny.