Současné sídliště Barrandov se v budoucnu rozšíří o další novou čtvrť, takzvaný Nový Barrandov. Územní studii se všemi připomínkami jak městské části, tak místních obyvatel na konci července Praha 5 konečně schválila. „Nechceme, aby tu vznikla jen další noclehárna, ale opravdová městská čtvrť, kde budou lidé žít a trávit svůj volný čas. Proto pro nás bylo prioritou, aby zde vznikl velký park pro sportovní i rekreační vyžití, škola, školky, poliklinika i pošta,“ vysvětluje radní Zdeněk Doležal, který má na starosti územní rozvoj.

Shoda s developerem 

Podle Doležala se podařilo najít i shodu s majoritním vlastníkem území – společností Finep. „Developer nám přislíbil, že se bude podílet na vybudování budoucího náměstí a kanalizačního sběrače. Nyní nám ještě zbývá dohodnout se s ostatními vlastníky pozemků. Bez dohody s nimi není možné zaručit naplnění vize živého města,“ podotkl radní Doležal.

Návrh vypracoval ateliér A69

Autorem projektu je ateliér A69 architekti, který má na svědomí i návrh nové podoby Motolského údolí. „I když se náš návrh v průběhu let hodně pozměnil, zásadní vize zůstala zachována. Námi navržená struktura nové městské části bude mít jasně oddělenou veřejnou část od té soukromé. V původním návrhu byly také vyšší domy i hranice obytné části a parku. Na základě připomínek místních spolků, které toto vnímaly spíše jako hradbu, jsme výšku budov upravili na podlažní k oboustranné spokojenosti,“ popisuje úpravy Barbora Havrlová ze studia A69.

Místní spolky si chválí spolupráci

Vstřícnost k jednání všech zúčastněných stran si pochvalují i místní spolky. „Velmi oceňujeme koncept okružní hlavní ulice. Za důležitý považujeme i ekodukt (nadchod pro zvěř, pozn. red.) umožňující propojení ekosystémů Prokopského údolí a Chuchelského háje,“ řekli zástupci spolku Pro lepší Barrandov

 „Z našeho pohledu se jedná o historicky nejkvalitnější územní studii na rozvoj Barrandova, která zohledňuje požadavky a potřeby občanů a návaznost sídliště na okolní krajinný ráz. Oceňujeme přístup majoritního barrandovského developera Finep, který se na podobě nové územní studie podílel a dokázal nalézt kompromis mezi svými podnikatelskými potřebami a veřejným zájmem,“ doplňují.

Na podzim bude výstava

Jako první se investor rozhodl seznámit veřejnost s budoucí podobou nového náměstí. „Návrh bude nyní představován veřejnosti, aby lidé mohli ovlivnit budoucí podobu náměstí. Co se týče dalšího území, tak tam je třeba změna územního plánu,“ uzavřel radní Doležal. Se studií se veřejnost bude moci podrobně seznámit například na výstavě, která se na podzim uskuteční v Galerii G.

Fotogalerie
8 fotografií