Nové varhany v aule budou postaveny na míru poté, co se rozeberou ty stávající. O obojí se postará firma Orgelbau Vleugels GmbH. Nový nástroj bude postaven nejdřív v dílně firmy a po rozebrání a transportu bude definitivně složen na místě současných varhan, tedy uprostřed auly na prvním balkonu.

„Nové varhany budou znít a fungovat lépe a rovněž z pohledového, chcete-li estetického hlediska půjde o krásný nástroj,“ uvedl varhaník Univerzity Karlovy Jan Kalfus. Na novém nástroji by měl v aule začít hrát v prosinci 2021. Zvuk varhan v Karolinu tradičně doprovází například inaugurace, promoce a jiné slavnostní příležitosti.

Německá firma se sídlem v Hardheimu vzešla z výběrového řízení, které univerzita vyhlásila loni v červnu. Do soutěže se přihlásilo osm varhanářských společností. Cena byla stanovena na 18,63 milionů korun, přičemž 85 procent z této částky pokryje dotace ministerstva školství.

Píšťaly v aule

Dosluhující varhany pocházejí z roku 1968 od společnosti Organa Kutná Hora. Píšťalový nástroj byl tehdy postaven za barokním průčelím na balkoně, které je vidět z auly. Slouží dodnes. Podle Kalfuse se ale s časem vynořily některé nedostatky těchto varhan, a proto před pár lety vyslovil prosbu o stavbu nových. Stav nástroje podle něj posoudil i diecézní organolog, který má na starosti též stavbu nových varhan ve Svatovítském chrámu.

Podle Kalfuse by měl zvuk nového nástroje lépe naplnit prostor. „Proto nová koncepce počítá s nástrojem, který bude mít převážnou část píšťal umístěnou přímo v aule, a ne ve vedlejších prostorách, jako je tomu u současných varhan,“ vysvětlil.

První varhany byly ve Velké aule Karolina od roku 1948, kdy tam byl převezen barokní nástroj z jezuitského kostela v Chomutově. Původní píšťaly a klaviatura se v roce 1968 vyměnily za nové, barokní skříň nástroje dosud zůstala na místě.