Pro dospělé je na Letné připravený čtyřkilometrový okruh, který si mohou zaběhnout dvakrát, záleží jen na výběru účastníků. Pro děti je připraven 300 metrový okruh. Minulý rok se konal závod v Parku Ladronka, organizátoři prý Letnou letos zvolili díky hezčím výhledům na Prahu. Medaile čeká v cíli na každého dětského i dospělého závodníka.

Letošní novinkou je také takzvaně virtuální běh, který organizátoři připravili i pro případ, že by se akce nemohla kvůli koronaviru konat. Ten funguje tak, že lidé běží doma a pak si vyfotí své chytré hodinky nebo mobily, které jim změřily čas. Ten se zadá to virtuální výsledkové listiny. Novinkou je také kilometrový běh právě přímo pro handicapované sportovce nazvaný No Foot Run, i když podle organizátorů se mnozí běžci s protézou vydají i na delší trasu.

Trasa letošního ročníku Run For Help
Autor: Run For Help

Peníze na běžecké protézy

„Získáváme peníze na speciální běžecké protézy, protože ty pojišťovna pro pacienty neplatí,“ vysvětlila hlavní význam akce Hana Kohoutová, který pracuje s lidmi po amputaci končetin jako fyzioterapeutka. Její prací je učit pacienty po amputaci končetin chodit s protézami. Je také zakladatelkou neziskové organizace No Foot No Stress No Problem, která právě takto handicapované lidi podporuje.

V Česku je podle ní mnoho lidí, kteří přišli o končetiny a stále touží po pohybu. Tento ročník se běží pro čtyři pacienty, kteří jsou po amputaci dolní končetiny ve věku zhruba 25 až 30 let a o nohu přišli například kvůli autonehodě. Jsou to však lidé, kteří dříve rádi běhali a chtějí pokračovat v aktivním životě. „Třeba jeden pacient chce běžeckou protézu, protože jeho syn je už rychlejší než on a potřebuje protézu, aby mu stačil,“ řekla Kohoutová. Pro každého se musí protéza připravit individuálně, už v sobotu by si ale měli být schopni s její pomocí zaběhat.

Zákeřná bakterie

Celá akce má sloužit i preventivně, podpořil ji i epidemiolog Rastislav Maďar. Mnozí z handicapovaných sportovců o končetiny přišli kvůli meningokokové infekci a právě skrze charitativní běh se veřejnost může dozvědět více o tom, jak zákeřná nemoc to může být. „To nejnebezpečnější, co u nás máme, pro malé i starší děti, adolescenty a mladé dospělé, to není koronavirus, ale právě meningokoková bakterie,“ upozornil.

Lidé kvůli infekci mohou přijít o obě nohy, obě ledviny a infekce může být i smrtelná. Právě nedostatek prevence poznal z vlastní zkušenosti, když potkal řadu rodičů, kteří podle něj vůbec netušili, že existuje vakcína. Tu přitom u nás již hradí pro malé děti stát.

Meningitida postihuje i dospělé a jedna z organizátorek akce, poslankyniě za hnutí ANO Andrea Brzobohatá, kvůli nákaze přišla před deseti lety o obě nohy. „Dva roky mi trvalo, než jsem se vrátila do života a od roku 2012 jsme založili občanské sdružení a věnujeme se tomu ve volném čase a právě tento běh je naše největší akce,“ uvedla. 

Fotogalerie
10 fotografií