Slezská ulice leží mezi dvěma páteřními ulicemi celých Vinohrad – Korunní a Vinohradskou - a je v dlouhodobě nevyhovujícím stavu. „Slezská je dnes významně zatížena automobilovou dopravou. Přestože se v ulici nachází škola i školky, jsou tu nepřehledné bariérové přechody a zoufale tu chybí zeleň. Dalšími problémy je absence vhodného mobiliáře a nevhodný povrch ulice, který výrazně zvyšuje hlukovou zátěž celé lokality,“ vysvětluje místostarosta pro dopravu Ondřej Rut (Strana zelených).

Více zeleně a méně hluku

Podle zadání by se studie měla zabývat i možnou výsadbou stromů a také by měla řešit celkové zklidnění dopravy třeba snížením povolené rychlosti na 30 km/h.

Dále by měla koncepční studie prověřit možnost bezbariérového propojení všech výškových rovin ulice, možnosti parkování i třeba předzahrádky. Zároveň by ale měly být zachovány dva parkovací a jeden průjezdný pruh. Studie se má kromě Slezské zabývat také navazujícími ulicemi Boleslavská a Perunova.

Na ceně zakázky (ne)záleží

Radnice předpokládá, že koncepční studie ji vyjde zhruba na 800 tisíc korun. „Hodnotícími kritérii při výběru autorského týmu bude portfolio referenčních prací, profesní přístup a nabídková cena zakázky v poměru 40:20:40. Na základě referenčních projektů jsme oslovili několik studií, ale nabídku může poslat kdokoliv. Věříme proto, že se přihlásí kvalitní týmy, se kterými bude radost spolupracovat.“ dodává Rut.

Zadání též požaduje, aby do plánování byla zapojena i veřejnost, a předpokládá, že architektonická studie bude hotova koncem února 2021. Architektonická studia mohou své návrhy podávat do podatelny Prahy 3 až do konce července.

Fotogalerie
11 fotografií