Nová lávka se má podle radnice Prahy 16 stavět hlavně proto, že ta současná již delší dobu dosluhuje a není ani úplně bezpečná. Poškodily ji povodně jak v roce 2002, tak ty v roce 2013 a dnes je kvůli poškození statiky podepřená poměrně nevzhlednými železnými podpěrami.

Dokonce muselo být nainstalováno i signalizační zařízení, které zakazuje vstup na lávku, když síla větru překročí limit 10 m/s.  To samozřejmě stálo a nadále stojí městskou část peníze. „Jen instalace mohutných podpěr přišla na tři miliony korun,“ poznamenal starosta Karel Hanzlík (ODS). Lávka je ve vlastnictví hlavního města, Radotín ji však má svěřenou do správy a proto její údržbu musí platit.

Problém se znalci

Minulý rok proběhlo výběrové řízení na firmu, která by měla postavit novou, existuje již i projekt. Stavba se však zasekla kvůli stížnosti jedné z firem, které se výběrového řízení zúčastnily k ÚOHS. Tam leží již rok.  Úřad měl totiž problém s tím sehnat znalce, který by vypracoval posudek. Jednoho sice našel, ten však ukončil činnost dříve, než mohl posudek dokončit.

Pak se podařilo najít dalšího, s jeho prací však nebyl úplně spokojený, tak ho požádal o doplnění. Druhý znalec by ho měl dodat do 20. června, je tedy naděje, že by se celá věc už mohla někam pohnout. „Rozhodnutí bude vydáno poté, co Úřad kompletní posudek obdrží. Úřad zdůrazňuje, že na jeho straně žádné průtahy rozhodně nejsou,“ uvedl mluvčí ÚOHS Martin Švanda. Dodal však, že bude záležet na tom, jestli bude posudek použitelný a je zatím předčasné určovat nějaké konkrétní datum, kdy by mohlo padnout rozhodnutí. 

Vizualizace nové lávky od společnosti SUDOP
Autor: SUDOP

Vedení Radotína se již dříve pokoušelo zjistit, v jakém stavu rozhodnutí je, nic se však nedozvědělo. „Letos v březnu jsem bezúspěšně kontaktoval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže s žádostí o informaci o stavu řízení,“ stěžuje si starosta. Důvodem je to, že účastníkem řízení je hlavní město Praha jako zdavatel soutěže a nikoliv Radotín. „Konkrétní informace o stavu řízení nebylo možno městské části Praha 16 poskytnout. Jdet tedy spíše o problém nekomunikace zadavatele a městské části,“ vysvětlil Švanda.

Praha s lávkou počítá

Starosta Radotína také upozorňuje, že brzy vyprší stavební povolení pro novou lávku a proces prodlužování je složitý a administrativně náročný. Jako jediné pozitivum zatím vidí, že v rozpočtu hlavního města se s novou lávkou stále počítá.

Nový přechod přes Berounku by měl stát 60 milionů korun. Na Radotínské straně bude vycházet ze stejného místa jako současná lávka, oproti té však zamíří lehce proti proudu a na druhé straně se napojí na ulici K Radotínu.

Fotogalerie
6 fotografií