Poznal by literát Svatopluk Čech po více než 130 letech místo, kde strávil pět let života? Byt o velikosti 116 metrů čtverečních se čtyřmi obytnými místnostmi a až čtyřmetrovými stropy v atraktivní lokalitě pražské Letné čeká na nového majitele za horentních 16,75 milionu korun.

Ruský vkus

Dle informací Blesk.cz se bytu v domě na rohu Ovenecké a Letohradské ulice zbavují ruští majitelé. Jejich vkusu odpovídá i interiér, ve kterém je vidět tolik zlata, až oči přecházejí. Pozlaceno je takřka vše, od jídelního stolu, židlí, nočního stolku po zlatě orámovanou televizi.

Písně otroka

Svatopluk Čech v bytě pobýval mezi lety 1890 až 1895. Napsal v něm později velice oblíbenou alegorickou knihu Písně otroka, kterou chtěl povzbudit národní uvědomění. Sbírka byla během osmi měsíců roku 1985 vydána hned třiadvacetkrát! Na historickém domě je také umístěna jeho pamětní deska.

Kdo byl Svatopluk Čech?

Básník, spisovatel, novinář a jeden z národních buditelů Svatopluk Čech (1846 – 1908) se nejvíce proslavil fantastickými příběhy pana Broučka do minulosti. Čech se narodil v Ostředku u Benešova a později žil v Praze, kde na sklonku života pobýval v pronajatých bytech na Letné, v Holešovicích a v Tróji. Pohřben je tak jako většina osobností národního obrození na vyšehradském Slavíně. 

Fotogalerie
17 fotografií