Mnozí lidé se podivovali, kde se vlastně opeřenci v Lázeňské ulici na Malé Straně vzali. Ukázalo se, že si vyšli na procházku buď z nedaleké Valdštejnské zahrady, nebo z Vojanových sadů. Dohromady jich v obou zahradách žije kolem třicítky.

Podle Jindřicha Pavliše z firmy, která se o zahrady stará, se asi vydali hledat partnerky. „V období toku hledají nová teritoria, třeba bude Malá Strana časem pověstná jejich výskytem,“ uvedl pro Blesk.cz a dodal, že si takto na procházku směrem ke Karlovu mostu vybíhají již asi týden.

Do ulic Malé Strany se vydala skupinka pávů.
Autor: Karel Navrátil/MilujuPrahu.cz

V zahradách žijí na volno, nikdo je nedrží v žádné kleci. Podle webu Senátu, ke kterému Valdštejnská zahrada patří, ale moc často svůj vymezený prostor neopouštějí a maximálně občas doprovodí návštěvníky na přilehlé nádvoří.

Mnoho lidí na facebooku v diskusi poznamenalo, že pestrobarevní ptáci jsou pro ně mnohem vítanější návštěvníci centra Prahy než mnozí turisté. „Moc se mi líbí Praha bez turistů, dá se tu volněji dýchat. Kéž by to tak zůstalo,“ napsal Rachel F. „Určitě lepší než opilí turisti,“ přidal se v diskusi Jan B.

Ve Valdštejnské zahradě žijí pávi již téměř dvacet let, ve Vojanových sadech asi 17 let. V zahradách kromě nich žijí například výři. Valdštejnskou zahradu si oblíbily také slípky zelenonohé nebo kachny divoké, které se tam samy usídlily.

Fotogalerie
13 fotografií