Žižkovský vysílač vznikal v letech 1985 až 1992 podle návrhu architekta Aulického a statika Jiřího Kozáka a Alexe Béma. Podle některých zahraničních serverů patří 216 metrů vysoká věž mezi nejošklivější stavby světa. Vysílač stojí v Mahlerových sadech na rozhraní Žižkova a Vinohrad na místě starého židovského hřbitova. Konstrukce se skládá ze tří ocelových tubusů, které nesou celkem devět kabin. V nejvyšším patře je umístěna vysílací technika. Celá stavba má hmotnost 12 000 tun.

Dvě budovy odvál čas a demolice

Já jsem velice slavnej architekt, žádnej druhej architekt v České republice takovej není, já mám na kontě už dva zbouraný baráky,” vtipkoval na křtu knihy Aulický. „Je to doslova pár dní, kdy jsme takto křtili knihu o Transgasu a chci jen říct, že doufám, že dneska tady ta kniha neznamená, že je to ta třetí bouračka,” pokračoval. Doufá, že žižkovská věž zůstane stát i v budoucnu, a to i za předpokladu, že by z ní měla být například »jen« vyhlídková věž.

Podle spoluautora Jakuba Potůčka je kniha „žižkovským příběhem a příběhem televizního vysílání.” Vyšla v malém nákladu 500 kusů, k dostání je v nakladatelství Jonathan Livingston nebo na Fakultě architektury ČVUT.

Osobnost moderní architektury

Aulický je představitelem takzvané high-tech architektury. Absolvoval stavební fakultu ČVUT v Praze. Kromě televizního vysílače na Žižkově je autorem televizního vysílače v Ostravě-Hošťálkovicích či, dnes už zbourané, telefonní ústředny v Dejvicích. Je spoluautorem také zbouraného Transgasu. Soubor staveb bývalého Plynárenského centrálního dispečinku a ministerstva paliv a energetiky stál kousek od Václavského náměstí. Záměr bourat ho vyvolal debaty o architektuře z doby socialismu, jež má své zastánce i kritiky. Od roku 2005 Aulický rovněž přednáší architekturu na ČVUT.

Fotogalerie
23 fotografií