Centrum vzniklo hlavně kvůli náhlým srdečním zástavám u mladých sportovců. Podle statistik náhle na srdeční zástavu zemře jeden z dvou se tisíc lidí ročně. Potencionálním nositelem choroby, která zástavu způsobí však může být až jeden z 250 až 300 lidí.

Cílem lékařů v této oblasti je právě eliminovat úmrtí, která jsou podle nich vlastně úplně zbytečná a lze jim předejít. Je nutné doplnit, že sport samotný není něco, co může zástavu přivodit, ale zhoršuje u některých lidí prognózu a může být i spouštěč skrytých potíží právě se srdcem.

Sportem ku zdraví?

Takové problémy postihují hlavně vrcholové sportovce, ale najdou se i nadšení amatéři, kteří si nakládají stejné tréninkové dávky jako profesionálové. Může se pak stát, že náhlá srdeční zástava postihne i je. Lékaři upozorňují, že překvapivě někteří fyzicky hodně aktivní lidé mohou být mnohem více ohrožení než ti, co nesportují vůbec. Toto centrum má být specialozavané právě na ty pacienty, kteří mohu mít problémy se srdcem a chtějí se věnovat sportu na vrcholové úrovni.

„Kardiologie je obsáhlý obor a sportovní kardiologie je jeho dynamickou sub-specializací, kde byly v posledních letech učiněny výrazné pokroky. Sportovci navíc představují osobitou skupinu kardiologických pacientů, která vyžaduje specifický přístup,“ poznamenal Aleš Linhart, který působí jako přednosta II. interní kliniky kardiologie a angiologie VFN.

Někteří problémy podceňují

Lékaři upozorňují, že i mladí lidé často problémy se srdcem podceňují a sportovci je mohou i zamlčovat, aby nepřišli o svá místa na startovních čárách. Centra sportovní kardiologie jsou v Česku celkem čtyři. Kromě Prahy vznikla v Olomouci, Třinci. V pražském Fakultní nemocnici Motol je kardiologické centrum zaměřené na péči o děti.

Podle kardiologů se díky výzkumu podařilo umožnit sportovat i lidem, kteří trpí kardiologickými potížemi jako je například zbytnění srdce. Dříve je taková diagnóza z jakékoliv pohybové aktivity rovnou vyřadila, dnes se již mohou i díky podobným centrům sportu v určité míře bez obav věnovat.

Fotogalerie
8 fotografií