Většinu pozemků v okolí stanice vlastní DPP, případně hlavní město, část potom Karlín Group. To je podle vedení podniku hlavním důvodem plánu spolupráce s developerskou skupinou, která již část parcel vlastní a která by zajistila výstavbu. Smlouva ke společnému podniku zatím podepsána nebyla.

Svár dvou developerů

Developerská skupina CPI Group, která v oblasti také vlastní parcely, plán napadla u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Na prodej pozemků podle něj měla být vypsána soutěž. Úřad námitku společnosti i následný rozklad zamítl. „Podle názoru našich právníků by se neuzavřením společného podniku představenstvo DPP po všech absolvovaných krocích a souhlasech vystavilo zodpovědnosti za škody, které by tím DPP vznikly, protože by nejednalo s péčí řádného hospodáře,” uvedl Serge Borenstein, šéf Karlín Group.

Dodal, že prostým prodejem pozemků by se samospráva vzdala kontroly nad tím, co na nich bude. „Ostatně osud pozemků v jižní části rozvojového území Bubny-Zátory, které leží ladem už desítky let, jsou toho poměrně jasným důkazem,” uvedl.

Prodej pozemků skupině CPI má podporovat analýza společnosti E&Y, kterou měl podle informací v médiích iniciovat nový finanční ředitel DPP Matej Augustin bez schválení představenstvem DPP. Augustina do představenstva nominoval klub Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN), který návrh společného podniku kritizoval. Koaliční Piráti a Praha Sobě původně nominaci odmítali, například primátor Zdeněk Hřib uvedl, že Augustin podle slovenských médií dovedl slovenskou firmu Cargo Slovakia do ztráty 127 milionů eur (3,24 miliardy Kč) a firmě hrozil krach. Nakonec však Augustin zvolen byl.

Spory se podle Borensteina projevily právě vznikem nového posudku, i když již dříve vznikly ekonomické i právní analýzy, které podnik podporovaly. „Domníváme se, že posudek vznikl na základě tlaku CPI, která neuspěla se svými podáními u ÚOHS, a z důvodu bojů různých politických skupin o ovládnutí DPP,” uvedl. Upozornil také na to, že posudek vypracovala společnost, která se loni stala auditorem skupiny CPI, i když na trhu auditorských firem působí další velké společnosti. Podle informací DPP vedení města ani samotný podnik o zpracování analýzy nevěděly, i když je firma měla informovat.

Začátek dlouhé cesty

V případě, že podnik dohodu uzavřel, by se podobný model spolupráce měl podle dřívějších vyjádření vedení DPP využít i při rozvoji jiných stanic metra. Šéf DPP Petr Witowski dříve řekl, že by mohl vzniknout například pro stanici Roztyly a její okolí.

Fotogalerie
12 fotografií