Nejprve se vlak Pendolino mezi Libní a Běchovicemi zastavil kvůli srážce vlaku s osobou. Mělo k tomu dojít kolem půl páté odpoledne. „Vlak srazil člověka, který na místě podlehl svým zraněním. Poté přijeli hasiči, kteří pomáhali evakuovat 150 lidí. Do stanice Praha-Běchovice pro ně jel náhradní osobní vlak, jenže ten se střetl s přijíždějícím rychlíkem,“ řekla pro Blesk pražská policejní mluvčí Eva Kropáčová.

Podle mluvčí nebyl při srážce vlaků nikdo zraněn. Hasiči nakonec pomáhali s  evakuací zhruba 500 lidí. Na nádraží byl postaven evakuační stan a pasažérům pomáhali pracovníci Správy železnic a Červeného kříže. Železniční stanice byla zhruba dvě hodiny neprůjezdná a veškeré vlaky směřující přes tento železniční uzel stály. Podle twitteru Policie ČR byl v 19:15 provoz částečně obnoven, k plné obnově došlo o sobotních časných ranních hodinách. „Provoz po dvou kolejích byl obnoven dnes ve 02:48, od osmi ráno se jezdí po třech kolejích,” uvedla pro ČTK mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová.

Video
Video se připravuje ...

Na nádraží v Běchovicích se srazily dva vlaky. Hasiči museli evakuovat přibližně 500 lidí. Aktu.cz

Podle twitteru pražské záchranky přijeli na místo nehody rychlá záchranná posádka, lékařská posádka, inspektor a z preventivních důvodů dojíždí speciální vůz Atego, který slouží v případě nehod s větším množstvím lidí. „V naší péči jsou nyní 3 osoby, které nejsou zraněny, ale projevila se u nich akutní stresová reakce,“ uvádí záchranáři.

Lidský faktor?

„V tuto chvíli Drážní inspekce pracuje jak s možnou technickou závadou, tak se selháním lidského faktoru. Nicméně technická závada se jeví jako méně pravděpodobná než selhání člověka,” řekl v sobotu pro ČTK mluvčí inspekce Martin Drápal. Generální inspektor Drážní inspekce Jan Kučera Radiožurnálu řekl, že nehodu zavinil pravděpodobně někdo z lidí, kteří vlaky obsluhovali.

Fotogalerie
26 fotografií