Městská část Praha 3 pítka pravidelně instaluje už od roku 2017. „Tehdy v létě pracovníci Čisté Trojky pověsili v ulicích Prahy 3 jedno ptačí pítko. Tato akce byla oceněna mnoha pochvalnými reakcemi, a díky ní začala příjemná a produktivní spolupráce s keramickým kroužkem, který vede Patricie Weinrichová v rámci Rodinného a kulturního centra Nová Trojka,“ vysvětlila mluvčí Prahy 3 Lucie Bukovanská.

Zapojit se může kdokoli

Pítka jsou od prvního červencového týdne nainstalovaná Na Parukářce a u Židovských pecí „Pítka budeme pravidelně doplňovat, ale pokud někdo uvidí, že je pítko již vypité, může jej vodou doplnit. Je dobré pítko předtím vypláchnout,“ komentuje Lucie Bukovanská.

Instalaci pítek chválí i Michal Ďuríček z České společnosti Ornitologické, který se ve svém volném čase o ptactvo na Žižkově stará celoročně „Z instalace pítek jsem nadšený, protože vodních prvků pro ptáky je ve většině měst stále nedostatek. To, že se radnice snaží dělat něco pro ptáky, je výjimečné. Pítka si ptáci sami umí najít. Budou se v nich určitě i koupat. Pokud jsou ve vodě peříčka, pítko funguje,“pochválil radnici Ďuríček.

Radnice zvolila jak pítka závěsná, tak ta na zemi. Podle Ďuríčka bývá se závěsnými pítky občas problém, protože se z nich voda ihned vylije. Jejich výhodou ale je, že jsou na nich ptáci relativně v bezpečí před kočkami a dalšími predátory.

Pítka slouží vždy od jara do podzimu zejména malým ptákům a ježkům, ale třeba i čmelákům. V Praze 3 lze u pítek nejčastěji spatřit žlunu zelenou, pěnkavu, špačka, sýkoru, koňadru a holuba hřivnáče (lesního).

Fotogalerie
23 fotografií