Vánoční trhy na Staroměstském náměstí začnou podle firmy za pět měsíců. „Na přípravě trhů začínáme pracovat, budeme proto velmi rádi, když nám lidé začnou posílat svoje tipy,“ uvedl provozní ředitel společnosti Petr Hozák. Vítěze chtějí organizátoři trhů vybrat 1. listopadu, strom se má letos rozsvítit v sobotu 28. listopadu.

Ideální je podle firmy zdravý smrk ztepilý, vysoký 23 až 25 metrů a s pravidelným větvovím a kmenem. Vhodnými kandidáty jsou takové dřeviny, které jsou tzv. přerostlé a začínají být nebezpečné svému okolí, takže je nutné je z bezpečnostních důvodů pokácet, případně stojí na stavebních pozemcích. Tipy je možné posílat na stromy na veřejných i soukromých pozemcích, a to i v případě, že soutěžící není vlastníkem.

Strom se může nacházet kdekoliv v republice, ale musí se k němu v případě výběru dostat těžká technika. Loňský smrk pocházel z města Semily v Libereckém kraji. Vyrostl na soukromém pozemku na dosah Českého ráje, Krkonoš a Jizerských hor do výšky 22 metrů, uvedla společnost. Rok před tím byl strom přivezen ze zahrady rodinného domu rovněž na Liberecku.

Video
Video se připravuje ...

Strom se na Staroměstském náměstí slavnostně rozsvítil 30. listopadu v 16:30. ČTK

Fotogalerie
82 fotografií