Rekonstrukce silnice, která si kvůli množství výtluků a nepovedených záplat vysloužila pověst jedné z nejhorších cest v okolí Prahy, už nějakou dobu trvá. Od letošního jara se tam řidiči musí v Měchenicích či Davli střídat v opravovaných úsecích na semaforech. Ve špičce a o víkendu se tam tvoří kolony, ve kterých čekají chataři a chalupáři mířící na Slapy i desítky minut. V opačném směru zase popojíždějí místní, kteří jezdí na nákupy či do práce do Prahy.

25 kilometrů

To ale ještě není nic proti tomu, co je čeká od pátku, kdy bude jeden úsek silnice ve Štěchovicích uzavřen úplně. Do podzimu tu má být položena kanalizace a místní i »lufťáci« se poté dočkají nového povrchu vozovky. Mezitím je ale čeká peklo. Na celý červenec a srpen se totiž úplně uzavře cesta podél Vltavy na Slapy! Objíždět ji budou muset přes Hradištko a Krňany ke Slapské přehradě. Místo pěti kilometrů tak najedou asi pětadvacet.

Na silnici mezi Slapy a Štěchovicemi se přes léto bude pracovat. Rekonstrukce vozovky značně zkomplikuje cestování zdejších chatařů za relaxem ke Slapské přehradě, ale i místním.
Autor: Robert Klejch

Hotovo do září

„Uzavírka je domluvena úmyslně na letní prázdniny, protože to byla nejlepší možnost. Byl jsem proti tomu, aby to trvalo půl roku, takhle bude hotovo předtím, než děti nastoupí v září zpět do školy, nebudou trpět další měsíce tím, že by školní autobusy musely jezdit po objízdné trase během uzavírky. Domluvili jsme se takto na kraji,“ zdůvodnil toto řešení pro Blesk starosta Štěchovic Miloš Čapek.

Obavy místních

„Pro všechny je to velké omezení. Pendlujeme s dětmi k babičce mezi Slapy a Prahou, máme tam i doktory,“ řekla Blesku k chystané uzavírce maminka na mateřské ze Slap Kateřina (33). „Spousta lidí ze Slap ve Štěchovicích pracuje. Vůbec nejhorší to mají ti přímo u uzavírky, ti se nedostanou asi nikam,“ uzavřela.

Obavy mají i obyvatelé Štěchovic. „Pochybuji o tom, že to přes prázdniny stihnou. Je to velmi nešťastné, chápu, je to kvůli škole, ale takhle se nedostaneme tam, kam jezdíme nakupovat, je to dlouhá objížďka,“ řekl Blesku Jaroslav Novotný ze Štěchovic.

Víte, že…

Během rekonstrukce silnice od hranice Prahy do Štěchovic se opraví vozovka, mostní objekty a opěrné zdi. Náklady 457 milionů spolufinancuje EU.

Fotogalerie
14 fotografií