„Ne, není pravda, že jsem panu primátorovi dala facku. Ale je pravda, že by si ji sakra zasloužil. A je pravda, že jsem se s ním dostala do tvrdého konfliktu,“ líčí předsedkyně Udženija rozepři s primátorem Hřibem na čtvrtečním zasedání zastupitelstva. 

Podle serveru Novinky.cz ke sporu došlo poté, kdy se před půlnocí zastupitelům podařilo za dobu schůze, která začala už v devět hodin ráno, probrat jen dva body ze schváleného programu. Radní a zástupci stran se sešli mimo jednání zhruba v deseti lidech k neformální debatě, jestli zastupitelstvo přeruší.

„Pan primátor přednesl, aby se probralo dalších asi 30 bodů podle neznámého výběru. Namítala jsem, že tím porušuje ducha jednacího řádu, když je schválený program a on si z toho vybere, co chce. On mi řekl, že na duchy moc nevěří,” říká radní Hana Marvanová (STAN). Podle ní byla na celodenním jednání vypjatá atmosféra. 

Šikana od primátora?

Primátorova poznámka nenechala klidnou předsedkyni Udženiju a do primátora se pustila. Jak píše na svém profilu na sociální síti, radní Marvanové se zastala. „Už chápu, proč si Hana několikrát stěžovala, že ji Zdeněk Hřib šikanuje,” napsala Udženija. 

To však primátor Zdeněk Hřib popírá: „Nevšiml jsem si ani, že by se jí nějak zastávala, jak tvrdí. S doktorkou Marvanovou jsem nicméně chvíli předtím řešil, proč v užším koaličním výběru bodů k projednání na zastupitelstvu není jeden její konkrétní bod s tím, že Piráti vlastně nijak zužovat program nechtějí, protože by se měly projednat všechny body z původního programu na jednání, které opozice blokovala. Nešlo o žádnou šikanu doktorky Marvanové, ale o to, že na tom užším výběru bodů se shodla koalice, jako na vstřícném kroku pro opozici, se snahou odblokovat jejich obstrukce,” uvedl pro Blesk.cz primátor Hřib. 

Nebylo to poprvé

Radní Marvanové se zastal také předseda Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil (TOP 09). Podle zastupitele to nebylo poprvé, kdy se choval Hřib arogantně ke kolegyním: „Před několika měsíci jsme řešili naprosto nevhodné a arogantní chování pana primátora vůči radní Marvanové. Tehdy jsme na základě toho zahájili s panem primátorem vytýkací řízení. Doufal jsem, že se pan primátor z tohoto incidentu poučí, ale jak vidno nepoučil se a dál vůči našim kolegyním na magistratu volí pro mne nepřijatelný, arogantní tón. Takovéto chování vůči ženám je pro mne naprosto nepřijatelné,“ řekl pro Blesk.cz Jiří Pospíšil.

Chování jako dobytek

Primátor a Udženija si vyměnili ostré názory i během zasedání zastupitelstva, kdy primátor vyčinil předsedkyni klubu ODS, že kouří elektronickou cigaretu v jednacím sále. „Tady nejste na Balkáně, tady se nekouří,” reagoval prý podle přihlížejících primátor. Kvůli srbsko-českému původu předsedkyně se jí mohlo primátorovo rýpnutí dotknout. Udženija to pak na sociální síti označila za xenofobní a neadekvátní poznámku.

A spor přerostl až na sociální sítě, kde Udženija napsala, co si o Hřibovi myslí: „Vím, jsem živočišná, někdy mám horkou hlavu, vím, že mám ostrý jazyk… Ale také vím, že netoleruji a nebudu nikdy tolerovat chování k ženě, které předvádí jen dobytek. Prostě NE! A pokud toho budu přítomná, tak vždy zasáhnu a je mi v tu chvíli jedno, zda je oním „dobytkem“ primátor nebo prezident zeměkoule,” stojí na facebooku zastupitelky.

Primátor však vidí pochybení na její straně hřiště a uvádí, že se „chovala na zastupitelstvu nevhodně, vmísila se do hovoru, který se jí netýkal, a že jsem ji opakovaně napomenul za kouření v místnosti zastupitelstva,” napsal pro Blesk.cz Zdeněk Hřib.

Vidlák ze Slavičína

„Pravda, to byl ten moment, kdy jsem ustoupila o krok dozadu, aby jednu nechytil, ale nadechla jsem se a spustila… Řekla jsem mu, že je „vidlák ze Slavičína,” uvádí Udženija. Přičemž se na sociální síti všem obyvatelům Slavičína omluvila. 

Tímto výrokem se ale dotkla nejen Slavičíňanů, ale vůbec všech Valachů. Na to konto starosta Slavičína Tomáš Chmela sepsal otevřený dopis, v němž zve předsedkyni do Slavičína. 

Pozvání od starosty

„Považuji za logické a přirozené Vás do našeho krásného města pozvat a předat Vám placku s nápisem „vidlák ze Slavičína". Třeba ji na dalším zastupitelstvu hlavního města Prahy připnete Zdeňkovi Hřibovi na klopu,” uvedl starosta.

Fotogalerie
12 fotografií