Konkrétně jde o kontejner umístěný na Vítězném náměstí, který provozuje ordinace Pokorná a Bezdíčková a který nechala Praha 6 vybavit vším potřebným pro provádění rychlotestů. „Jde o projekt, ke kterému jsme se rozhodli na základě doporučení krizového štábu, kdy jsme projednávali možnosti testování na konci osobní karantény,“ sdělila radní hl. m. pro oblast zdravotnictví Milena Johnová (Praha Sobě).

Testovací místo je určeno těm, u kterých existuje buď podezření na přítomnost koronaviru, či těch, kteří si nákazou již prošli. Magistrát na jeho provoz přispěl jednorázovou dotací 200 tisíc korun. Provedení rychlotestu z kapilární krve bude hrazeno pojišťovnou. „Jedná se totiž o osoby, které mají indikováno projít rychlotestem na základě doporučení lékaře či krajské hygienické stanice kvůli ukončení karantény,“ vysvětlila k tomu pro Blesk.cz radní.

Přibudou další testovací místa?

Nové testovací místo na Vítězném náměstí je po delší době další, které do pražské sítě přibylo. V uplynulých týdnech vzniklo například na Výstavišti, ve Žlutých lázních v Podolí nebo na Vinohradech. Podle radní není vyloučeno, že do budoucnosti vzniknou další. „Je potřeba se připravit na období, které nevíme, jak dlouhé bude, kdy nás koronavirus bude stále ještě ohrožovat. Nevíme, do jaké míry se epidemie vyvine,“ sdělila Johnová. Případná další testovací místa bude řešit krizový štáb hl. m. v pátek.

S testováním seniorů by mohla pomoct univerzita

Milena Johnová též připustila, že je pražský magistrát „v námluvách“ s Karlovou univerzitou ohledně spolupráce na testování sociálních pracovníků v domovech pro seniory. Konkrétně by se mělo jednat o spolupráci s Katedrou genetiky a mikrobiologie Přírodovědecké fakulty.

„Jednalo by se o preventivní testování pro pracovníky sociálních služeb, které jsou určeny pro lidi v seniorském věku,“ vysvětlila k tomu radní. „Chtěli bychom udělat maximum pro to, aby nedošlo k přenosu infekce z pracovníků na klienty, protože víme, že ochranné prostředky nemusí fungovat na 100%. Je to další krůček k lepší prevenci, protože nevíme, jak se situace vyvine po nouzovém stavu,“ domnívá se radní. Nouzový stav by v České republice měl skončit 17. května. Zda k dohodě mezi univerzitou a hlavním městem dojde, projednají radní příští pondělí.

Péče o handicapované a autisty

Nejen koronavirus v současných dnech zatěžuje mysl radní pro oblast zdravotnictví. Vyjma opatření souvisejících s koronavirem totiž rozvíjí magistrát ve spolupráci s Prahou 8 možnost zřízení domu sociální pomoci. „Po dohodě s Prahou 8 bychom rádi přijali do péče majetek, který byl Praze 8 svěřen. Konkrétně se jedná o nemovitost v ulici Na Dlážděnce,“ sdělila radní.

Služba by byla určená pro osoby se zdravotním postižením, popřípadě pro lidi s autismem, jelikož se jedná o skupinu, pro kterou je nejsložitější zajistit adekvátní pečovatelské služby. Ty by konkrétně měly být kombinací jak terénních, tak pobytových služeb.“ Konkrétní nemovitost by magistrát po schválení zastupitelstvem hl. m. rád svěřil do péče Domovu Svojšice, což je jeden z mimopražských domovů sociální péče.

Fotogalerie
100 fotografií