„Konečně! Konečně jsme se dočkali i druhého slůněte. Janita je porodila dnes, v sobotu 9. května, v 1:48 hodin,“ napsal na Facebook radostnou zprávu ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek s tím, že sloní miminko je v pořádku a je to holčička - stejně jako první letošní mládě, které 27. března přivedla na svět slonice Tamara. 

„Na to, až Janita porodí, jsme čekali více než dva měsíce. Její březost trvala tentokrát 683 dní – byla tedy o více než šest týdnů delší než minule – a slůně je opravdu velké. Máme již dvě pokračovatelky našeho chovu slonů,“ dodal Bobek s tím, že obě mláďata tak budou moci ve stádu zůstat, sloni totiž žijí v mateřských liniích. Otcem obou letošních slůňat je samec Ankhor.

Porod proběhl přirozeně, bez lidského zásahu, tak, jako by probíhal v přírodě. Chovatelé Janitu, jejíž jméno v sinhálštině znamená „ta, která dává život“ nebo „plodná“, sledovali prostřednictvím kamerového systému. „V případě Janity to byla nová, nevyzkoušená situace a ověřili jsme si, že i ona přirozený porod zvládne. Porodila na pískovišti, starší letošní slůně se zdržovalo v její blízkosti a připojila se k nim i Tamara,“ uvedl kurátor chovu savců Pavel Brandl.

Ochránkyně Tamara

Slonice Tamara se hned po porodu postavila nad čerstvě narozené miminko, aby ho chránila, po pár minutách nad slůně pustila jeho matku Janitu. „Tamara je typ samice, jakou by mělo mít každé sloní stádo – není příliš ambiciózní a je velmi starostlivá, a to nejen vůči vlastním mláďatům,“ řekl vrchní chovatel Martin Kristen. 

Sloní holčička se zhruba po deseti minutách, co byla na světě, poprvé postavila. „Od té doby se celá čtveřice drží pohromadě. Několik následujících dní nyní stráví slonice s mláďaty ve vnitřních prostorách Údolí slonů,“ doplnila mluvčí pražské zoo Helena Petáková.

Čerstvě narozená holčička je navíc pěkně velká - vážila neskutečných 124 kilogramů. Sloní mládě, které se narodilo koncem března, mělo při narození přitom „pouhých“ 92 kilo, tedy o 32 kg méně.

Samice slona indického Janita a Tamara přivedly na svět už v roce 2016 Rudolfa a Maxmiliána, první slůňata počatá a narozená v Praze. Maxmilián 5. dubna oslavil čtvrté narozeniny, Rudolfa to čeká 7. října, dnes už váží každý více než tunu.

Sloní holčička narozená 27. března 2020 už dovádí ve výběhu:

Video
Video se připravuje ...

Znovuotevření Zoo Praha, 27. dubna 2020. Veronika Foltová

První slůně narozené v pražské zoo za její více než osmdesátiletou historii byla sloní samička Sita. Na svět přišla v únoru 2013. Její matka Donna se do Prahy dostala v roce 2012 z Rotterdamu již březí.

Devět slonů v Zoo Praha

Sloni jsou v pražské zoo chováni od roku 1933. I s letošními mláďaty jich návštěvníci budou moci vidět celkem devět. Nejstarším členem stáda je samice Gulab, kterou zoo získala v roce 1966 a je druhým nejdéle žijícím zvířetem v trojské zoo. Vedle Janity, Tamary, Maxe, Rudiho a Ankhora žije v zahradě i samice Shanti, která si zahrála ve filmu s Panem Tau Poplach v oblacích.

Zahrada má od března 2013 nový areál nazvaný Údolí slonů, který vyšel na 500 milionů korun. Je to největší komplex, který kdy některá z českých či slovenských zoo otevřela. Sloninec nabízí samostatné stáje i společné vnitřní prostory, které slonům i během zimy umožňují pohyb. Uvnitř mají sloni i vyhřívaný bazén.

Fotogalerie
46 fotografií