Pražská zoologická zahrada je od pátku 13. března zavřená, a to kvůli opatření, které přijala vláda v souvislosti se šířením koronaviru. Od té doby přivedlo na svět svá mláďata hned několik zvířat. Největší pozornosti se dočkalo narození malé sloní holčičky slonici indické Tamaře. Tamara už jedno slůně v Zoo Praha porodila, a to Rudiho v říjnu 2016.

Když se sloní holčička narodila, vážila 92 kilogramů a měřila 86 centimetrů. První dny jí dělalo problémy vstát a lehnout si, ale pomalu se zdokonalovala. Teď už jí to jde jako po másle, zesílila a přibrala, a tak si dovolí i lepší kousky. Třeba se rozvalit na písku jako máma, nebo do hroudy písku strčit celý chobot. 

Podívejte se na video:

Slůně se narodilo 27. března v pražské zoo za mnohem přísnějších hygienických a bezpečnostních podmínek, než se narodil třeba Rudi. Kvůli šíření koronaviru nejen, že se Zoo Praha se zavřela pro veřejnost, ale mnohem obezřetněji se chovali při péči o zvířata i ošetřovatelé. Ten režim se zřejmě v péči o zvířata zachová. V pondělí 27. dubna ale v zoo v Troji po více než měsíci přivítají první návštěvníky. 

V zoo jen venku

Počet návštěvníků však bude omezen na 8500 osob denně. Zakoupení vstupenky na místě nebude možné, uvedl to ředitel zoo Miroslav Bobek. „Uzavřeme pokladny a zájemci o návštěvu budou mít možnost zakoupit si e-vstupenky, a to vždy od 17 hodin dne předcházejícího návštěvě a během něj. Objem prodeje těchto e-vstupenek však bude limitován tím, že musíme zohlednit držitele běžných jednorázových či vícenásobných vstupenek, které si zakoupili již dříve a pro které budeme část kapacity rezervovat,“ uvedl Bobek s tím, že aktuální počet návštěvníků se bude zobrazovat na webu zoo.

Uzavřeny zatím budou všechny vnitřní expozice a pavilony, rovněž nebude přístupná expozice lemurů ani prostory u výběhu goril. Neuskuteční se ani komentovaná krmení a další program. Vstup do prostor venkovních zahrádek restaurací bude ohrazený páskami a na povinnost nosit roušky a dodržovat rozestupy budou upozorňovat nově instalované informační tabule. Na dodržování těchto opatření budou podle ředitele zoo dohlížet pracovníci zoo i strážníci městské policie.

Fotogalerie
27 fotografií