„Naposledy jsme jim sochu nabídli vloni v srpnu,“ uvádí Kolář na facebooku. V té době už se však na proruských webech psalo o komunálních politicích z Prahy 6 ve značně nevybíravém duchu. „Vesele nás označovali za nacisty. Dnes je ze mě Heydrich a ruští představitelé vyzývají, aby na mě byl spáchán atentát. To je prosím ruská odpověď na naši poslední nabídku,“ píše Kolář doslova.

Přitom uvádí na pravou míru otázku vlastnictví sochy. „Nikdy nebyla ani sovětská, ani ruská. Byla vytvořena českým sochařem Zdeňkem Krybusem za tehdy československé peníze,“ vysvětluje starosta. „Socha je majetkem Prahy 6 a stejně jako každý jiný majetek podléhá rozhodnutím zastupitelstva Prahy 6.“

Rusko chce sochu maršála. Na radnici přišlo několik žádostí o "vydání" sochy, ministr obrany obdržel "důraznou žádost" o...

Zveřejnil(a) Ondřej Kolář, starosta Prahy 6 dne Pátek 1. května 2020

Přesto Kolář a politici z radnice Prahy 6 čelili nebývalé kritice za to, že nejprve odsouhlasili odstranění sochy a následně zařídili její demontáž na začátku dubna 2020. K ní došlo vcelku neočekávaně v době koronavirové krize a vyhlášeného nouzového stavu. „Úplně jednoduše jsme si řekli, že využijeme ten stav, který tady je, protože zákaz vycházení a omezený provoz úplně všeho nám hraje do karet,“ uvedl Kolář v rozhovoru pro Forum24.

Kolář je spolu se starostou Řeporyjí Pavlem Novotným (ODS) a primátorem hlavního města Zdeňkem Hřibem (Piráti) pod policejní ochranou z obav před ruskou „odvetou“. V případě Novotného je trnem v oku Rusů jeho iniciativa ohledně zbudování pomníku Vlasovců. V případě primátora mohlo vadit to, že zaštítil přejmenování náměstí Pod Kaštany, kde shodou okolností sídlí ruské velvyslanectví, na náměstí Borise Němcova podle opozičního ruského politika, který byl za podivných a neobjasněných okolností zavražděn.
Video
Video se připravuje ...

Jeřáb odstranil sochu maršála Koněva z náměstí Interbrigády v Praze 6, 3. dubna 2020. Aktu.cz

Fotogalerie
52 fotografií