Koaliční smlouvu před Vánoci vypověděl klub My, co tady žijeme. Bývalý první místostarosta a nově zvolený starosta Petr Hejma (STAN) to odůvodnil názorovými neshodami a špatným fungováním úřadu pod vedením starosty Čižinského. Připojili se k němu Michal Caban z Iniciativy občanů a Petr Burgr za KDU-ČSL, čtvrtý člen My, co tady žijeme Martin Kotas z klubu vystoupil. Následně se ke klubu přidali tři zastupitelé za TOP 09. Klub společně se zastupiteli ODS a ANO nyní disponuje těsnou většinou ve 25členném zastupitelstvu, má celkem 13 členů. 

Ještě předtím, než začalo mimořádné zastupitelstvo, na němž bylo vedení Prahy 1 v čele s Čižinským odvoláno, se zástupci nové koalice sešli na Žofíně, kde podepsali koaliční smlouvu. „Došlo k otevřené kritice manažerského selhání ze strany Pavla Čižinského, který na sebe převzal složitou odpovědnost vést tuto rozporuplnou městskou část. Uvnitř koalice jsme se snažili problémy vyříkat a nebyli jsme jediní,“ narazil na pirátského radního Davida Bodečka, který v listopadu napsal radnici otevřený dopis, kde dokonce pohrozil rezignací a v němž předložil deset bodů, které by podle něj radnice měla řešit.

„Bohužel po třech týdnech dohodovacího řízení ze strany našich koaličních partnerů nebyla dohoda na stole. Převládlo absolutní nepochopení toho, že by bylo něco nezvládnuto. My jsme si přitom mysleli, že tato koalice chce změny k lepšímu,“ uvedl Hejma před mimořádným zastupitelstvem na Žofíně s tím, že bývalí koaliční partneři o podpisu smlouvy vědí. „Vznik koalice budeme finalizovat na mimořádném zastupitelstvu,“ dodal. 

Nový starosta

To začalo v 16:00. Bývalý starosta Čižinský na jeho úvod uvedl, že odvolání starosty a radních navrhuje nezařadit do programu, protože k odvolání nevidí důvod. „Většina z nás byla zvolena, abychom radnici změnili, aby opět nepropukla rakovina korupce, klientelismu a papalášství. Tento den je důkazem o tom, že jsme skutečně byli nepohodlní těm, kteří se v minulých letech na Praze 1 a na úkor obyvatel obohacovali,“ řekl. Zastupitelé následně odhlasovali, aby se řízení diskuze ujal Hejma, a následně schválili program včetně odvolání starosty a radních.

Průběh zastupitelstva sledujte zde:

K odvolání Pavla Čižinského spolu se členy rady a místostarostů došlo několik minut před osmou hodinou večer. Pro odvolání rady bylo 13 zastupitelů, 12 se jich zdrželo. Starostu a místostarosty zastupitelstvo volilo po desáté hodině večer. O pozici starosty se ucházel Vladan Brož (Praha 1 Sobě) a Petr Hejma. Se 14 hlasy byl zvolený druhý jmenovaný.

Noví radní

Prvním místostarostou byl zvolen Petr Burgr (KDU-ČSL) a místostarostkou Eva Špačková (ODS). Uvolněnými, tedy plat pobírajícími radními, se stali Richard Bureš (ODS), Jan Votoček (TOP 09) a Karel Grabein Procházka (ANO). Michal Caban (Iniciativa občanů) je radním neuvolněným. Ještě jedno místo v radě náleží TOP 09, to bude obsazeno později.

Zklamaný Čižinský

Odvolaný starosta Pavel Čižinský jen těžko schovával své rozčarování z celé situace: „Je to lidské zklamání a návrat do minulosti. Je to návrat tam, kam jsme si mysleli, že se už nevrátíme,“ okomentoval své odvolání pro Blesk.cz. Slíbil nově se formující radě, že jeho hnutí bude opozicí kritickou: „Budeme opozicí ostrou. Bojíme se toho, že rozjeté projekty se zastaví. Bojím se o nemocnici Na Františku, o rekonstrukci dolní části Václavského náměstí a bojím se, že se zastaví jednání s developery o jejich projektech,“ dodal.

Staré pořádky

Krátce po hlasování se pro Blesk.cz vyjádřil také bývalý předseda TOP 09 a předseda koalice Spojené síly pro Prahu. Nelíbilo se mu, že se debata zvrhla k tomu, že se vrátí staré pořádky: „Pozornost by nebyla tolik silná, kdyby z toho bratři Čižinští nevytvořili takovou mediální prezentaci. Ke změnám došlo na radnicích Praze 4 a 5. To patří k demokracii, když zastupitelé dojdou k tomu, že určitý starosta nebo starostka neplní své úkoly a dojde ke změně,“ prozradil Jiří Pospíšil. Situace v koalici na Praze 1 byla podle něj dlouhodobě špatná, proto nelze mluvit o puči.

Hřib: Ohrožení projektů

Obavy nad výměnou koalice vyjádřil i primátor Zdeněk Hřib (Piráti), podle nějž tím mohou být ohroženy zahájené projekty, jako návrat tramvají na Václavské náměstí či opatření související s overturismem, buskingem nebo rušením nočního klidu, které se týkají pražského centra.

Podle Hejmy nic takového nehrozí. „Je to nesmysl. Trvali jsme na základních prioritách, jako je zachování trendu otevřené radnice, chceme i nadále zachovat kontinuitu spolupráce s hl. m. Prahou, a to například ve vedení tramvajové trati v horní části Václavského náměstí. Chceme pokračovat v regulaci hazardu a buskingu i v rámci zklidnění centra, co se dopravy týče. A také se chceme postarat o Nemocnici Na Františku,“ řekl pro Blesk.cz. Ta měla přejít pod magistrát, nová koalice ji chce ponechat pod správou městské části a s magistrátem jednat o modelu financování.

Další debakl Pirátů

Odvolání stávající koalice v Praze 1 je další prohrou Pirátské strany. Od komunálních voleb, které proběhly na podzim 2018, totiž skončili ve vedení už třetí městské části. Nejprve se v dubnu vyměnila koalice v Praze 4, kdy v čele skončila koalice Pirátů a nezávislých, sdružení Praha 4 Sobě (Zelení a nezávislí) a Společně pro Prahu 4 (STAN, KDU-ČSL a nezávislí) a nahradila ji koalice do té doby opozičních ANO, ODS a TOP 09.

Video
Video se připravuje ...

Hlasování o odvolání starosty Pavla Čižinského (Praha 1 Sobě) z funkce starosty Prahy 1. David Zima

V září pak odvolali zastupitelé Prahy 5 tehdejšího starostu Daniela Mazura (Piráti) a novou starostkou zvolili Renátu Zajíčkovou (za ODS). Piráty v radě městské části vystřídali zástupci TOP 09 a STAN, většina členů rady zůstala stejná jako dosud. Původní koalici tvořili Piráti, ODS, ANO a SNOP 5. Novou ODS, ANO, TOP 09, STAN a SNOP 5.

Fotogalerie
32 fotografií