Koncept Pražského inovačního maratonu, který je v zahraničí znám pod termínem „hackathon”, využije Praha jako vůbec první české město. Ve stručnosti půjde o otevřenou soutěž určenou všem obyvatelům, kteří by svými návrhy chtěli vylepšit život v Praze, popřípadě usnadnit některé složité postupy, které Pražanům komplikují život.

Nejlepší nápady

„Lidé se budou moci podělit se svými návrhy ohledně několika předem vytyčených oblastí,“ uvedl Beránek. „V širším záběru bychom se rádi zabývaly například kultivací vizuálního smogu nebo šetrné péče o zeleň. Velkým tématem je také zlepšení života na sídlištích nebo ve vnitroblocích. Uvítali bychom rovněž nápady, jak pomoci nemocným lidem či jak zlepšit vzdělávání pomocí inovativních metod.“ Konkrétní oblasti jsou uvedené na webových stránkách maratonu.

Podle primátora bude jednotlivé návrhy posuzovat odborná porota, v níž by měli zasednout i zástupci hlavního města. „Přihlásit se může skutečně každý, poněvadž ačkoliv se může zdát, že je soutěž určená především mladším ročníkům, s dobrými nápady mohou přijít i senioři. Každý nápad, který Prahu posune dál, bude vítaný,“ nechal se slyšet.

Projekty skrze webové stránky bude možné přihlašovat do konce ledna příštího roku, přičemž porota z nich následně vybere 20 pro Prahu nejzajímavějších. Ty pak dostanou prostor k prezentaci svého konceptu, na jejichž základě porota zredukuje užší výběr na 10 nejlepších návrhů. Vítězné tři by měl magistrát vyhlásit 14. června na Výstavišti v rámci festivalu Maker Faire Prague, přičemž jejich navrhovatelé obdrží finanční prémii. Vítězný projekt bude podporou města realizován.

Trocha inspirace

Určitým garantem inovačního maratonu bude známý český inovátor a zároveň organizátor proslulých fucku-up nights Tomáš Studeník. Jelikož se městskými „vylepšováky“ zabývá dlouhodobě, zeptali jsme se, zda by neposkytl trochu inspirace těm, kteří by se do soutěže se svými návrhy chtěli přihlásit. Kde by podle jeho názoru Praze pomohlo vylepšení?

V mnoha ohledech může Praha fungovat lépe. Napadají mě třeba sousedské vztahy, kdy lidé žijící v jednom baráku se kolikrát ani neznají. Prospěl by třeba větší rozvoj komunitního života,“ myslí si Studeník, který sám sebe označuje za městského hackera ve smyslu odvozeniny významu anglického slova »hack« neboli zlepšit.

Jako další zmiňuje školství. „Je příliš moc komunikačních nástrojů, které rodiče využívají při komunikaci se školou například při domluvách kroužků nebo obědů. Přitom určitě existují řešení, jak tuto komunikaci zefektivnit a zpřehlednit jak pro školy, tak i pro rodiče,“ uvádí inovátor. Ten také zmínil i absenci zeleně v centru nebo využití dešťové vody, což by se například mohlo osvědčit při dlouhých letních období sucha. Zároveň skrze současné technologie by prý také nebylo od věci zaměřit se na redukci dopravních zácp či front u lékaře.
Fotogalerie
16 fotografií