Mezinárodní vztahy má na pražském magistrátu na starosti primátor Zdeněk Hřib (Piráti), který ocenil přínos partnerství s rakouskou metropolí: „U Vídně je v poslední fázi finalizace textu a výběr oblastí, na které se chceme soustředit. Je to metropole, která je nám historicky i geograficky blízko, a můžeme se tam inspirovat. Vídeň se dlouhodobě pohybuje na horních příčkách kvality života,“ řekl Hřib.

S rakouskou metropolí chce Praha jednat například o ekologických tématech, jako je stavba bioplynové stanice, rovněž chce řešit bydlení a otázky chytrých řešení v dopravě.

O uzavření smluv o spolupráci bude Praha jednat také s Bratislavou, Budapeští a Varšavou. „Momentálně nemáme smlouvy s těmito městy, paradoxně ani s Bratislavou, přestože spolupráce v minulosti probíhala intenzivně,“ řekl Hřib. Spolupráce by se měla soustředit na městské otázky, jako je tzv. smart city, ekologie nebo klimatické změny. „Teď mám domluvenou cestu do Budapešti, neboť tam odtud vzešla iniciativa,“ dodal Hřib.

Tchaj-pej místo Pekingu

V lednu příštího roku podepíše Hřib za město smlouvu s Tchaj-pejí. Spolupráci v pondělí schválili pražští radní. Smlouvu musí ještě 12. prosince schválit pražští zastupitelé.

Praha se letos nepohodla s vedením Pekingu kvůli zmíněné klauzuli. Pražští radní schválili vypovězení smlouvy s Pekingem 7. října a následně Peking smlouvu 9. října předčasně vypověděl. Smlouva byla schválena v roce 2016 za primátorky Adriany Krnáčové (ANO). Schválilo ji 35 z 65 zastupitelů a prošla hlasy ANO, ČSSD, KSČM a části ODS.