Babybox, který zdědila FNKV, byl prvním babyboxem v České republice. Využít jej bylo možné využít od roku 2005. Za tu dobu se z něj podařilo zachránit 28 dětí.

Nově jej na Vinohradech zasadili vedle vchodu do budovy lékárny (pavilon M1) zvenčí areálu z ulice Šrobárova. „Vybírali jsme hned z několika míst. Uvažovali jsme i o umístění na oddělení, ale jelikož je zastrčené, zvolili jsme tuto variantu," sdělil ředitel nemocnice Petr Arenberger, že na vymýšlení měli pouhý týden. 

Video
Video se připravuje ...

Zkouška babyboxu Eva Fornálová

Jak to funguje?

Po vložení novorozeněte do boxu se ocelová vrátka uzavřou zvenčí a maminka už k němu nemá přístup. V ten moment dostanou lékaři skrze aplikaci informaci o váze miminka, čase, kdy bylo do babyboxu vloženo, i video, které snímá tvář miminka. „Signál se přenáší do naší anesteziologicko-resuscitační kliniky a dle jeho velikosti rozhodne, zda patří na dětskou kliniku či na novorozenecké oddělení," vysvětloval Arenberger.

Na Vinohradech objevíte babybox nového typu, který se sám po vložení miminka uzavře. „V minulosti se totiž mohlo stát, že se nedovřou dvířka," vysvětloval konstruktér babyboxu Zdeněk Juřica. Původní ocelový lak nahradil nerez a lepší horkovzdušné vytápění, aby bylo malým odložencům dostatečné teplo.

„Máme velkou radost, že babybox umisťujeme právě sem. Při otevření druhého babyboxu v Brně jsem ležel po nehodě a zrovna tady," těšil se tvůrce projektu Ludvík Hess. Díky jeho iniciativě se povedlo během 14 let z 76 babyboxů zachránit 197 dětí. „Budu moc rád, když to dvousté miminko bude vloženo právě sem, ale oslavovat ho nebudeme," dodal.

Fotogalerie
9 fotografií