„Bohužel bez těchto dokumentů nelze v projektu úspěšně pokračovat," řekla radní Hana Kordová Marvanová (za STAN). Podle svých slov chtěla mít analýzu hotovu v prosinci a v lednu vypsat první tendr. Postoj koaličních partnerů je podle ní porušením koaliční smlouvy.

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a Jan Čižinský (Praha Sobě) řekli, že s výstavbou družstevních bytů koalice počítá. „Je společným zájmem řešit krizi dostupnosti bydlení. Především je nutné se nejprve shodnout na zásadních vstupních podmínkách, jako jsou kritéria pro výběr družstevníků k veřejné podpoře nebo otázka budoucího vlastnictví městského pozemku poskytnutého družstvu," uvedl Hřib.

Podle Čižinského je třeba vyřešit například to, co se stane po uplynutí lhůty 99 let, po kdy bude město mít uzavřeno s družstvem smlouvu. „Jde o to, aby se nestalo, že bydlení bude levné pouze pro první družstevníky, kteří následně byt získají a prodají za tržní cenu," řekl Čižinský.

Marvanová řekla, že to nehrozí. V rámci stavby bude zřízeno takzvané právo stavby, které lze udělat pouze na 99 let. Družstevníci navíc zaplatí za byty běžnou cenu, ušetří pouze na tom, že nebudou muset před výstavbou platit za pozemek. Ten do družstva vloží město, které navíc bude členem družstva a bude mu patřit část bytů.

Urychlená výstavba

Na základě dohody města s družstvy by měli do družstev vstupovat pouze lidé, kteří nevlastní jinou nemovitost, plánují v bytě dlouhodobě žít a vzdají se možnosti byt pronajímat.

Vedení města chce stále rostoucí ceny bydlení řešit zrychleným povolováním staveb a dalšími opatřeními, jejichž součástí je zastavení privatizací městských bytů. V plánu bylo například zavedení jednotného stavebního úřadu, který by řešil větší projekty namísto stávajících 22 místních. Z plánu však sešlo, podle vedení města se proti němu postavily radnice městských částí.