Kulturní večer nabídl koncert bezdomovecké kapely, představení pouličního cirkusu i živou knihovnu. Během večera bylo možné nahlédnout na dané téma z pohledu těch, kterých se nouze týká aktuálně, z pohledu organizací, které jim dlouhodobě pomáhají, i si na vlastní kůži vyzkoušet, jaké to je strávit noc na ulici před kostelem na Strossmayerově náměstí. 

„Na akci se vypravujeme každoročně už ze solidarity přenocováním a také nosíme lidem bez domova vlněné věci a teplé oblečení,“ řekla návštěvnice Tereza. Teploty letošních listopadových nocí klesají až k bodu mrazu.

Řada lidí ani netuší, že mají v takové nouzi možnost pomoci. „První dny jsem nevěděla, co si počít. Přespávala jsem tehdy na Karlově náměstí. Až později jsem zjistila, že to je jedno z nejnebezpečnějších míst," sdílela svůj příběh Alena (59), rodilá Pražanka, která strávila na ulici čtyři roky, kdy se v zimních nocích modlila, aby se dožila rána.

Podívejte se na představení:6040591:gallery:true:true

Bezdomovci míří do Holešovic

Tentokrát pořadatelé volili městskou část, kde je bezdomovecká tématika denním chlebem. U metra Vltavská běžně posedává hlouček místních bezdomovců, u Hlávkova mostu zase pod úrovní silnice objevíte malou bezdomoveckou osadu. Na sedmičku míří bezdomovci ale i z jiných částí metropole. Důvodem je možnost přenocovat v teple, a to buďto v holešovické Armádě Spásy či na lodi Hermes pod mostem u nábřeží Kapitána Jaroše.

Budova secesního slohu AVU poskytla vzdušné prostory, které dokázaly pojmout kapacitu návštěvníků, s čímž měli pořadatelé v předchozích ročnících potíže. „Letošní heslo Pohledy zvenku (#pohledyzvenku) se ukázalo jako vhodné, protože právě studenti AVU hojně volí sociální témata za své a zpracovávají své ‚pohledy zvenku‘ ve svých autorských dílech,“ sdělila pro Blesk.cz Gabriela Sčotková z projektu Bezdomovci, lidé jako my, pod jehož taktovkou by letošní událost nevznikla.

Bezdomoveckou tématikou se zabývá například tamější student tvořící pod pseudonymem Epos257, který je autorem úspěšné výstavy Dýmová hora v Muzeu hlavního města Prahy. Sice jeho díla k vidění na této události nebyla, zato na stěně podél schodiště si mohli návštěvníci prohlédnout tvorbu umělců bez střechy nad hlavou. 

Podívejte se na to, jak to tady vypadalo:

Fotogalerie
20 fotografií