Po dvou letech Přestupní stanice, sekáčového obchůdku v ulici Chelčického 17, který se večer mění na komunitní centrum s volnočasovými aktivitami, se rozroste o další pobočku. Stejně tak jako v prvním případě, i tady vás obslouží lidé z ulice, kteří mají běžně velký problém najít pracovní místo.

Komu už pomohli?

Během čtrnácti měsíců působení pomohla Přestupní stanice čtyřem duším, které se tady postupně prostřídaly. Prvním prodavačem  byl Václav, který si po pár měsících našel stálou práci, navázal kontakt s rodinou a dnes stojí na vlastních nohou. Dalším byl Richard, který zodpovědně chodí na substituční léčbu a má konečně střechu nad hlavou.

Šanci tady dostala i Marika, která si díky této práci našla stálé bydlení, které ji dopomohlo k tomu se opět starat o svou dceru. Poslední v řadě zachráněných je Markéta, kterou můžete potkat v Přestupní stanici dnes. Ta se nyní staví na vlastní nohy, už nežije je ve squatu, ale v azylovém domě. Šanci na lepší život chce Eva Dudová s dalšími aktivisty dát řadě dalším, proto nyní hledá místo pro novou pobočku.

Práce pro více lidí

S myšlenkou otevřít pobočku jsme si pohrávali už delší dobu, urgentnější vždy byla, když jsme přijímali nové kolegy bez domova a museli jsme se rozhodovat koho vezmeme, protože nemáme možnost přijmout všechny,“ vysvětlovala Dudová hlavní motivaci. A tak loni začalo velké plánování.

Projekt rozšíření je teprve ve fázi hledání vhodného místa. „Rádi bychom byli buď v Holešovicích nebo v Karlíně, ale na místě nám záleží nejvíc, protože se chystáme do nové pobočky zapojit i netypické služby a tak řešení prostoru bude zásadní,“ naťukla novinky zakladatelka, která ale ještě před spuštěním nechtěla být konkrétní.

Podpořte projekt

Brzy Přestupní stanice odstartuje crowfundingový kampaň, kde bude možné projekt podpořit. Aktuálně je možné podpořit je skrze portál Darujme.cz. A kdy by chtěli otevřít?Doufáme že v září, ale nedokážeme říct, jestli to všechno stihneme,“ dodala Dudová.

Výběr zaměstnanců

Konkrétní vytipované tváře nového obchůdku zatím nemají. „Nové kolegy bez domova získáváme buď na doporučení přátel nebo organizací, které ty lidi delší dobu znají a vědí tak, koho a proč doporučují,“ vysvětlovala Dudová, že potenciální prodavači projdou klasickým pohovorem a školením. Po nějaké době dostává prodavač funkci provozního, kdy je chod obchůdku více méně na něm.

Podívejte se, jak to vypadá v Přestupce, která je přes den obchůdkem s udržitelnou módou (tedy sekáčem) a večer komunitním centrem s nejrůznějšími workshopy a přednáškami:

Fotogalerie
32 fotografií