„Z dokumentů, které policie shromáždila, vyplývá, že špatný až havarijní stav Trojské lávky byl konstatován v řadě dokumentů a posudků, které měl správce lávky (TSK) k dispozici, a to již minimálně v roce 1995. A nebyla přijata dostatečná opatření, aby bylo zabráněno pádu lávky,“ řekla radní Hana Kordová Marvanová (STAN).

Pověřená ředitelka magistrátu Zdena Javornická tak od rady dostala úkol prověřit, jak bylo v minulosti s informacemi o lávce nakládáno v rámci magistrátu. Stejným způsobem prověří své postupy a rozhodování TSK. „Za Prahu tuto věc řešíme v rovině občanskoprávní nebo pracovněprávní, eventuálně možného manažerského selhání. Samozřejmě nijak nebudeme zasahovat do práce orgánů činných v trestním řízení,“ řekla Marvanová.

Odškodnění

Způsobenou škodu vyčíslil magistrát v minulosti na 11 milionů korun. Podle Marvanové je možné, že bude uplatňovaná částka ještě zvýšena, a to například o náklady na odškodnění zraněných.

Vedení města současně s tím čeká na zprávu Kloknerova ústavu ČVUT, který zkoumá všechny mosty a lávky s takzvanou přepjatou konstrukcí. Těch je po Praze okolo 300. Odborníci posoudí jejich stav a vyhodnotí případná rizika.

Čtyři zranění

Lávka se zřítila 2. prosince 2017 a zraněni byli čtyři lidé, z toho dva vážně. Město každému ze zraněných dalo 50.000 korun. Na dalším odškodnění se město domluvilo letos v lednu s pojišťovnou, která začala odškodné vyplácet ještě před ukončením policejního vyšetřování.

Praha chce v letošním roce zahájit stavbu provizorní lávky, která nahradí původní ve stejné trase. V následujících týdnech by měla získat stavení povolení. Spojí přes řeku ulici Pod Havránkou v Troji s Císařským ostrovem, hotova by měla být v únoru příštího roku. Nyní na místě funguje přívoz.

Vyjádření bývalé primátorky Adriany Krnáčové rok po nešťastné události:

Fotogalerie
29 fotografií