Radnice Prahy 1 vymohla, aby na Smetanovo nábřeží a Malou Stranu mohli od 14. listopadu jezdit rezidenti. Původně měla být přitom oblast uzavřena do 17. listopadu, a magistrát také hodlal tuto dobu využít pro sběr dat, která mají posloužit jako podklad pro zvážení případných dlouhodobých omezení dopravy na obou březích Vltavy. A jejich výsledek?

Dlouhodobé omezení je na pořadu dne

Z nastřádaných dat radnici vyplynulo, že denně skrz Smetanovo nábřeží a Malou Stranu projíždí zhruba 90 tisíc cestujících v tramvajích a k tomu 40 tisíc vozidel. „Zácpy, které se zde pravidelně tvořily, způsobovaly průměrné zpoždění tramvají okolo 4 minut ve špičce,“ informuje Praha 1. Radnici se tak omezení automobilové dopravy zdá jako dobrý nápad, poněvadž „tudy rychleji projíždějí nejen tramvaje, ale i vozidla záchranné služby.“

„Za předpokladu, že bude zachován hladký průjezd pro rezidenty a dopravní obsluhu v daných oblastech, Praha 1 podporuje trvalé uzavření Smetanova nábřeží i Malé Strany pro tranzitní dopravu,“ stojí na stránkách radnice. „ Na uzavírku zatím máme od mnoha obyvatel Malé Strany pozitivní ohlasy, včetně petice za trvalé omezení tranzitní dopravy,“ upřesnil radní Prahy 1 David Skála (Praha 1 Sobě).

Fotogalerie
8 fotografií