Bez nadsázky legendární hotel k historickému jádru hlavního města patří. Budovat se začal v uvolněné atmosféře pražského jara, a dokonce na něm koncem 60. let československá vláda spolupracovala s americkou leteckou společností PanAm. Vznikal tehdy brutalistní klenot pražské architektury. Jenomže nic netrvá věčně, a hotel spolu se svým okolím se má změnit.

Propojení s nábřežím

Stěžejní v tomto ohledu není podoba samotného hotelu, ale jeho okolí. S tou novináře seznámil architekt Marek Tichý ze společnosti TaK Architects, která za návrhem úprav stojí. Projekt počítá s rozšířením původního náměstí, které by se ovšem přesunulo pod úroveň Pařížské třídy. Zároveň by tunelem, který by byl veden pod ulicí Dvořákovo nábřeží, bylo propojeno s vltavským nábřežím. Na prostranstvích, kde je dnes převážně beton, se počítá s novou alejí stromů. Ostatně ve vleku ekologických trendů připadají v úvahu také zatravněné střechy hotelu.

Snažili jsme se respektovat charakter, velikost, měřítko a význam této budovy. Citlivým způsobem chceme doplnit okolí o kvalitní architekturu a odstranit to, co vadí a co jí škodí,“ uvedl na vysvětlenou Tichý. Na mysli má například objekt ventilace podzemních garáží, který by měla nahradit nová prosklená stavba o výšce zhruba 18 metrů, i jejich vjezd. Ten by podle projektu neměl být veden z Pařížské, nýbrž z Dvořákova nábřeží. „Počítáme, že by v něm mohlo být k dispozici až 170 parkovacích míst, která by byla poskytnutá veřejnosti,“ sdělil Tichý.
Hotel InterContinental čekají změny.
Autor: R2G/TAK

Podle místostarosty Prahy 1 Petra Hejmy (STAN) v rámci projektu dojde k určité smysluplné transformaci prostoru okolo hotelu. „V současné době místo nefunguje tak, jak by mělo fungovat. Paradoxně zde máme dvě náměstí – Miloše Formana a Currieových, ale ani jedno není náměstím v pravém smyslu slova. To by se revitalizací prostranství mohlo změnit,“ sdělil.

Projekt, který však má své „ale“

Ne každá změna, v centru Prahy obzvláště, je vítaná. V rozhovoru pro deník Právo se například vyjádřil architekt Jiří Georg Gebert v tom smyslu, že mu vadí především prosklená budova plánovaná na náměstí Miloše Formana nad podzemními garážemi. „Takovou budovou totiž dojde k přímé konfrontaci eklektické architektury Pařížské ulice s novou výstavbou. Bezprostřední konfrontace stylů pak dá celé Pařížské třídě zákonitě charakter chaotické náhodnosti. Prostor zbytku piazzetty navíc ztratí pohled na Staronovou synagogu,“ uvedl.

Také lidé na sociálních sítích nejsou z této budovy nadšením bez sebe. „To snad nemyslí vážně,“ vyjadřuje se k podobě budovy na facebookových stránkách Prahy 1 Petra, „to je děs!!!“ doplňuje ji tamtéž Jan. Radnice Prahy 1 však své obyvatele uklidňuje. Poslední slovo co do vývoje lokality se totiž ještě neřeklo.

„Snažíme se být v interakci s místní komunitou i s širší komunitou Prahy. Vždy se musí najít balanc mezi protestujícími a mezi těmi, kteří chtějí vytvořit něčím novým nějakou hodnotu,“ uvedl na dotaz Blesk.cz místostarosta.
Hotel Intercontinental a jeho okolí čekají proměny.
Autor: R2G Heritage, TaK Architects

Náměstek primátora Petr Hlaváček (TOP 09) se v tomto ohledu nechal slyšet podobně. „Jednoznačným pozitivem projektu je rehabilitace náměstí, zrušení ramp, propojení náměstí Currieových s nábřežím, a jediné, co je k debatě, je právě onen objekt na rohu Bílkovy a Pařížské. Nicméně v projektu pro mě převažují pozitiva,“ pravil. „Každý záměr má být posuzován z toho pohledu, jaká je jeho přidaná hodnota. A tady si myslím, že je nemalá.“ Mluvčí radnice Prahy 1 Kateřina Písačková k tomu doplnila, že radnice k plánované proměně chystá nejpozději do konce listopadu setkání s obyvateli.

Hotelový magnát vstupuje na pražskou scénu

Kromě prostranství kolem hotelu se změní jeho název. Od května příštího roku jej Pražané a turisté, kteří do metropole zavítají, budou znát pod jménem Hotel Golden Prague. „Vycházeli jsme z názvu tradiční restaurace, která se v hotelu nachází, tedy Zlatá Praha. Jen jsme její název transformovali do angličtiny,“ uvedl spoluvlastník hotelu Oldřich Šlemr za společnost R2G Heritage. Ten také připustil, že hotel bude po celkové rekonstrukci, jež je i s veřejným prostranstvím odhadovaná na 765 milionů korun, disponovat menším počtem pokojů. Dle jeho slov bude hotel zaměřený na kvalitu, ne na kvantitu.

Na následujících 25 let, s možností prodloužení o dalších 10, jej bude provozovat síť Fairmont Hotels & Resorts. Ta má za sebou bohatou historii. Vůbec první hotel sítě vznikl v roce 1885. Své jméno a svým způsobem také oficiální počátek síť získala v roce 1907, kdy dcery Jamese Grahama Faira pojmenovaly nově budovaný hotel v San Franciscu jeho jménem. Následně společnost začala vzkvétat, v jejích hotelích se setkávali politici, diplomaté i umělci, jako například John Lennon, který v Queen Elizabeth Hotel v Montrealu dokonce složil ikonickou protiválečnou píseň Give Peace a Chance.

Dnes síť provozuje 77 luxusních hotelů v 28 zemích. O ten pražský, který by měl po rekonstrukci disponovat 300 pokoji na osmi podlažích s jedním majestátním prezidentským apartmá, se vbrzku rozroste.

Fotogalerie
45 fotografií