Luxusní pětihvězdičkový hotel byl otevřený v roce 1975 jako první mezinárodní hotel v tehdejším Československu. Postaven byl na základě dohody československé vlády se společností PanAm (bývalá letecká společnost), která vlastnila mezinárodní síť hotelů InterContinental a chtěla v Praze vybudovat moderní ubytování pro svůj letecký personál. Budova byla postavena na základě projektu ateliéru Epsilon pod taktovkou architekta Karla Filsaka. Vybavení a zařízenost však kopírovala tehdejší standardy zajeté mezinárodní sítě a i proto se jednalo ve své době o jeden z nejmodernějších hotelů světa.

InterContinental vystavěli na prázdném místě. Před tím zde stál bytový blok, který lehl požárem během druhé světové války. Interiér hotelu byl vybavený nejmodernějším nábytkem a současným uměním a vybíral ho zejména Jan Bočan. V hotelu bylo tehdy 400 pokojů, z nichž se do dnešních dob zachovalo přibližně 150.

Do současnosti se z původního interiéru téměř nic nedochovalo. V přízemí hotelu se nachází bary a kavárny, vedle nich pak různé obchody s luxusním zbožím, které mají být prodloužením Pařížské. Nejznámějším obchodem je asi Rolls Royce, jejichž automobil vévodí výloze čelem do Pařížské. Obchody by podle Věry Bechyňové, která pracuje pro současné majitele ze společnosti R2G, měly z hotelu z většiny zmizet a nahradí je pohodlné posezení pro návštěvníky.

Střípky výzdoby

Už od osmdesátých let docházelo k postupným zásahům, kdy byla kupříkladu postavená skleněná „bublina“, pod níž se nachází bazén. Velký zásah nastal v letech 1992 až 1995, kdy se kompletně změnil interiér a v roce 1998 se konala rekonstrukce všech hotelových pokojů. Od té doby se podle Jana Klepala upravovaly různé části hotelu jako konferenční sály, přízemní a střešní restaurace, recepce a naposledy v roce 2017 design fitness a spa. Přesto se téměř jako zázrakem různě po hotelu dochovala některá původní umělecká díla.

V kongresovém sále zůstaly lustry od Reného Roubíčka.
Autor: Blesk:MICHAL PROTIVANSKÝ / CZECH NEWS Michal Protivansky/CNC

Ve foyer má své monumentální malby František Ronovský, v baru je zase bohatě vyřezávaná dřevěná stěna od Josefa Klimeše a z původních dřevěných sloupů Miloslava Hejného byly na ozdobu zachované pouze dva. Kongresový sál stále osvětlují krásné skleněné lustry Reného Roubíčka. 

Co se týče původního vybavení, tak podle Věry Bechyňové z firmy R2G se kurátorka společnosti snažila dohledat další umělecké kousky a nábytek, co zde dříve byly: „Všechno zmizelo. Ztratilo se někam a prodalo do zahraničí. Snažíme se teď oslovit rodinu pana Medka. Některé jeho obrazy originálně vznikly pro InterContinental, ale nebyly nikdy instalované,“ uvedla za nové vlastníky Bechyňová.  

Prezidentské apartmá

Již od svého vzniku se hotel chlubí luxusním prezidentským apartmá, které obsahuje hned dva pokoje. Ten menší odpovídá standardnímu dvoulůžkovému pokoji s koupelnou a je určený pro ochranku. Ve zbylém prostoru se nachází rozsáhlý obývací pokoj s pracovnou, koupelna se soukromou saunou a ložnice s obří postelí a výhledem do Pařížské ulice. Cena za jednu noc činí 4 tisíce euro!

V této posteli stojí jedna noc 4 tisíc eur.
Autor: Blesk:MICHAL PROTIVANSKÝ / CZECH NEWS Michal Protivansky/CNC

Zlatá Praha

Nejluxusnějším místem v celém hotelu je bezesporu restaurace „Zlatá Praha“ v nejvyšším devátém patře. Hostům se zde naskytne dechberoucí výhled na střechy a věžičky Starého Města, za nimiž ční žižkovská televizní věž. Podle Věry Bechyňové z původní restaurace zůstalo pouze 16 zlatých lustrů: „Ty jsou ale tím nejcennějším v celém hotelu. Vytvořil je český sochař Hugo Demartini.“ 

Hotel pro celebrity

Slavné osobnosti v hotelu odpočívaly již od osmdesátých let. Mezi významné návštěvníky patří třeba muzikant Ray Charles, který zde bydlel v roce 1981, o rok později byl ubytovaný v prezidentském apartmá americký prezident Richard Nixon. Ten zanechal i krátký vzkaz v návštěvní knize, do níž se podepisovali už od samého počátku vzácní hosté: „Hotelu Prague InterContinental s důvěrou za skvělou službu během svého pobytu v Praze,“ stojí v masivní knize dodnes. Ta je už přeplněná vzkazy a rozmáchlými podpisy, proto byla založená již druhá kniha.

Návštěvnická kniha z roku 1974.
Autor: Blesk:MICHAL PROTIVANSKÝ / CZECH NEWS Michal Protivansky/CNC

I po roce 1989 si v InterContinentalu lebedily celebrity. Herečka Meryl Streep v roce 1995, o rok později operní zpěvák Luciano Pavarotti, politička Hillary Clintonová, v roce 1998 hudebník Phil Collins a do prezidentského apartmá zavítal v roce 1999 i bývalý americký prezident George W Bush. Největší rozruch ale vyvolal zpěvák Michael Jackson, který měl v roce 1996 koncert na Letné v rámci celosvětového turné. Naproti hotelu byla umístěná jeho masivní socha, která shlížela ze „Stalina“ na Prahu.

I v letošním roce přespávala v InterContinentalu spousta celebrit. Kupříkladu v dubnu hostil hotel fotbalisty londýnské Chelsea nebo operního pěvce Placído Domingo. Podle obchodního manažera hotelu Jana Klepala v InterContinentalu často bydlí i filmový Harry Potter Daniel Radcliffe, který jezdí do Prahy inkognito.
Fotogalerie
35 fotografií