Třídenní listopadová akce The Prague Education Festival láká učitele, ředitele a odborníky na odborné workshopy, přednášky a doprovodný program. Zájemci se mají dozvědět o moderních vzdělávacích trendech. Základní vstupné činí 200 korun, rodinné 300 korun a celá třída zaplatí 500 korun. Vydavatelství Economia přesto poslalo žádost o dvoumilionovou dotaci na pražský magistrát. Peníze měly podle textu dotace hradit vstupné pro učitele a třídy.

Návrh na poskytnutí dotace v pondělí 4. listopadu předložil radní Vít Šimral (Piráti) na radě hlavního města. Jenže podivného tisku si všimla radní pro legislativu Hana Kordová Marvanová (STAN), která se kauze vytunelování OKD sama deset let věnovala: „Překvapilo mě to. Řekla jsem jim, že Zdeněk Bakala má dost peněz, které získal na úkor státu, což byl závěr Piráty řízené vyšetřovací komise. Takže mi to přišlo úsměvné a doufám, že ten návrh bude stažen,“ řekla pro Blesk.cz Marvanová.

Vyšetřování Bakaly

Loni v prosinci po měsících tvrdé práce došla sněmovní vyšetřovací komise ohledně vytunelování OKD k závěru, že podá trestní oznámení na 14 osob, mezi nimiž figuruje také Bakala. Podle předsedy komise, poslance Lukáše Černohorského (Piráti), jsou zatím podaná trestní oznámení pouze na dva státní zástupce: „Nyní se dokončují trestní oznámení kolem okolností roku 1996. A potom půjdeme časově do současnosti. Trestní oznámení na Zdeňka Bakalu nebylo ještě odesláno. Chtěl bych, aby bylo v průběhu tohoto měsíce připraveno a postupně podklady odeslat,“ uvedl Černohorský.

»Majitel a jeho firma nejsou totéž«

Ačkoliv poslanec neznal přesný účel, na nějž měla být pro Economii poskytnutá dotace, tak spolustraníka bránil: „Economia je právnická osoba a Zdeněk Bakala fyzická, takže i když firmu vlastní, tak se na ni musí nahlížet nezávisle. Předpokládám, že Vít Šimral na to nahlížel tímto způsobem,“ uvedl předseda komise. Šimral nakonec žádost o dotaci po připomínkách sám stáhl, žádat o ni nebude. Peníze na vstup na akci chce ale přesto poskytnout: „Cílem dotace bylo zajistit pražským učitelům a žákům vstup na akci zdarma. Jejich případnou účast plánuje odbor školství refundovat školám napřímo. O této možnosti budeme dále jednat s hlavními organizátory akce,“ prozradil pro Blesk.cz.

Podle ředitele komunikace a marketingu společnosti Economia Jakuba Kašpara je formát festivalu nekomerční a akce nemá generovat zisk. „Žádost o dotaci jsme tedy zaslali v okamžiku, kdy došlo k dalšímu rozšíření formátu akce oproti původnímu plánu. Pro rozšíření některých témat jsme se rozhodli na základě podnětů, které jsme obdrželi od zástupů škol a přišlo nám smysluplné tyto podněty vyslyšet,“ vysvětluje důvod, proč bohatá firma zažádala o dotaci.
Fotogalerie
4 fotografie