„Nevím, jestli bych dokázal vstoupit do místnosti, za jejímiž dveřmi se střílí, nebo se pustit do fyzického střetu s vandalem. Ocenění patří všem,“ řekl po předání ceny Bezděk. Svůj vlastní čin nepovažuje za hrdinství. „Žijte celý život s tím, že půl metru od vás někdo zabil ženu a vy jste proti tomu nic neudělali,“ dodal.

Bezděk se letos v srpnu v parčíku nedaleko metra Luka zastal škrcené starší ženy. Mladého útočníka-cizince zahnal, ten se ale vrátil s nožem a zachránce pobodal. Jen těsně minul jeho krční tepnu.

Hrdinové mezi námi

Veřejnost letos navrhla 103 příběhů, šestnáct navržených byly děti. Ocenění získala například šestiletá Martina, která po pádu do studně zachránila sebe i tříletého bratra. Organizátoři vyzdvihli také příběhy dětí, které například pomohly topícím se, přivolaly první pomoc nebo pomáhaly při nehodě školního autobusu. Trojici finálových příběhů dospělých vybrala porota. O vítězi rozhodovali svými hlasy lidé na internetu, jejich medailonky odvysílala 27. října televize Nova v pořadu Střepiny.

Loni získala Cenu Michala Velíška učitelka z mateřské školy z Olomoucka Darina Nešporová. Zachránila děti, když se na ně při procházce vyřítilo auto, které na mokré silnici dostalo smyk. V minulosti byl vyznamenán například šestnáctiletý student obchodní akademie ve Žďáru nad Sázavou Petr Vejvoda, kterého v říjnu 2013 smrtelně pobodala psychicky nemocná žena, před kterou bránil spolužačku. Dalším nositelem je Jiří Nesázal, který zachránil muže při střelbě v restauraci v Uherském Brodě.

Michal Velíšek zemřel 13. září 2005 poté, co se snažil pomoci neznámé ženě. Tu v parku na pražském Karlově náměstí obtěžoval a ohrožoval pistolí jednatřicetiletý recidivista David Lubina. Televizní střihač se jí zastal a útočník po něm dvakrát vystřelil. Lubina byl odsouzen k 25 letům vězení. Zachráněná žena Eliška Sommerová předávala ceny oceněných dětem.

Fotogalerie
27 fotografií