Dosažení dohody se všemi zainteresovanými stranami byl podle radního náročný proces. „Je to výsledek mnoha měsíců jednání, kdy jsme dospěli k mnoha ústupkům a konsensu smluvních stran. Výsledkem bude konečně normální způsob údržby, správy a oprav celé dotčené lokality,“ řekl. Strany se dohodou zavážou respektovat v ní uvedené majetkové vztahy a nenapadat je u soudu. Samotnou pochozí terasu podle dokumentu vlastní pražský magistrát, který se zaváže ji udržovat a bezplatně zpřístupnit.

Dokument bude v nejbližší době schvalovat městská rada, poté by se měla dohoda podepsat. Následovat bude soutěž na zhotovitele rekonstrukce, který bude mít smluvní povinnost opravu stihnout do termínu uvedeném v dohodě, tedy do 30. srpna příštího roku. Město již s Českou spořitelnou a DBK podepsalo memorandum, dohoda představuje další krok, který je již právně závazný.

V havarijním stavu

Terasa byla vybudována v roce 1977 a nebyla nikdy opravována ani udržována. Problémem je například zatékání do konstrukce. Havarijní stav je známý od roku 2010. Stavba navíc historicky nikomu nepatřila. Teprve v roce 2013 úředníci radnice Prahy 4 rozhodli, že patří hlavnímu městu. V posledních necelých šesti letech bylo vypracováno několik projektů na opravu terasy, ta se ale nikdy neuskutečnila.

Pasáž u jižního výstupu z metra nechala Praha uzavřít loni 22. ledna. Tři dny předtím byl uzavřen výstup z metra. Magistrát následně přišel s řešením terasu zbourat. Po téměř deseti měsících ale nakonec nechal terasu podepřít vzpěrami, které jsou u východu z metra dosud, a jižní výstup z metra byl opět otevřen. Uzavření pasáže se od začátku nelíbilo DBK. S ním město bezvýsledně jednalo o možném odprodeji terasy obchodnímu centru. Proti uzavření se tehdy postavila také radnice Prahy 4.

Fotogalerie
17 fotografií