Podle radní Prahy 7 Hany Šiškové (Praha Sobě) je lidský faktor při zajištění bezpečnosti ve školách nezastupitelný. „Ať už jsou školní budovy v průběhu dne uzavřené nebo zde fungují vrátnice, důležitý je osobní přístup a navzájem provázaná komunita, kdy se rodiče, ředitelé, učitelé a další školní zaměstnanci vzájemně znají, jsou v kontaktu a dokážou efektivně zareagovat na neobvyklou situaci. Proto také v dozoru preferujeme stabilní zaměstnance sžité s prostředím, než například bezpečnostní agentury," uvedla.

 

„V Praze 2 jsou všechny školy vybavené videotelefony, někde funguje i recepce," řekla mluvčí radnice Andrea Zoulová. Videozvonky a další elektronický zabezpečovací systém je nedílnou součástí škol v páté městské části, která si za poslední roky nechala zpracovat bezpečnostní analýzu s projektovou dokumentací pro základní a mateřské školy. Na základě projektů ochranu vylepšuje, uvedla za tiskové oddělení radnice Tereza Chládková.

Moderní technika a školení

Praha 6 dbá na pravidelná školení zaměstnanců škol i praktické nácviky evakuace a invakuace, tedy situace, kdy nebezpečí nehrozí uvnitř budovy, ale v jejím okolí, a je nebezpečné žáky pustit ze školy. Spolupracuje při tom s policií a záchrannými složkami, uvedla radní Marie Kubíková (ODS).

Mateřské školy v Praze 13 byly za posledních pět let vybaveny obousměrným videovrátným, uvedla mluvčí radnice Michala Králová. Na kontrolu příchozích a odchozích v základních školách dohlíží vrátný, doplnila.

Fotogalerie
5 fotografií